Legendární herec Karel Effa: Věčný hypochondr, kterého dokázala rozhodit i úplná hloupost

Legendární herec Karel Effa: Věčný hypochondr, kterého dokázala rozhodit i úplná hloupost
Zdroj: Profimedia.cz

Karel Effa patřil mezi herce s nejvýraznější tváří. Celý život se sice ukazoval v menších rolích, ale jeho velký nos, který by se dal bez okolků nazvat skobou, si zapamatovaly generace diváků. Bylo o něm známo, že je veliký hypochondr, to však mohlo mít na svědomí jeho neutěšené dětství a podraz ve stáří, který vůbec nečekal.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 12. 2020 13:00

Karel Effa se narodil 23. května 1922 v Praze. Hrál zejména v pohádkách a komediálně laděných filmech. Za všechny jmenujme Pyšnou princeznu, Barona Prášila, Limonádového Joea, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, či Pane, vy jste vdova. Zemřel v roce 1993 ve věku 71 let.

Narodil se „nevýhodně”

Ve dvacátých letech minulého století se nemanželské dítě dávalo do kolonky „nehodící se”. Pro takovou matku to byla značná nevýhoda. „Když moje maminka přišla do jiného stavu, chtěla se mne zbavit,” svěřil se jednou Karel. Kdyby s ním totiž zůstala, přišla by zřejmě o práci. Pokud by se tak stalo, bojovali by oba o holý život.

Na nějakou dobu ho nechala v Březových horách u Příbrami, kde vyrůstal s ostatními dětmi. Jednoho dne se pro něj vrátila a odvezla ho zpět do Prahy. Karel byl z toho pochopitelně zmatený, což se odrazilo v jeho školním prospěchu. Často se také vracel do Březových hor. Říkal, že tam má druhou mámu.

Hypochondr

Kamarádi o něm říkali, že je přátelský, laskavý a srdečný. Věnoval se hudbě, sportu a byl vášnivým trampem. Zároveň měl ale rád vše v perfektním pořádku. Když někdo improvizoval, dokázalo ho to pořádně vytočit. Navíc ho pak rozhodila i úplná hloupost. Všechno zapomněl, a dokud se neuklidnil, nebyl schopný pokračovat.

Rád se také neustále sledoval. Coby hypochondr si neustále hlídal tep, a i když bylo venku teplo, nosil šálu. Nechtěl prochladnout, protože kdoví, co by z toho nakonec bylo. Třeba zápal plic. Před každým představením si také dopřával hodinový relax, aby se na vše řádně připravil.

Přemýšlel o nejhorším

Do důchodu mu zbývaly jen tři roky, ale v jeho milovaném divadle jej už nechtěli. Najednou neměl co dělat a jen koukal do zdi. Náhlá změna v životě ho přiměla přemýšlet o tom nejhorším. Naštěstí pak přišla nabídka na angažmá v Semaforu. Tam hrál až do své smrti.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Karel Effa

Česká televize: Karel Effa

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články