Vražedné pochybnosti: Jitku Zelonohorskou nespustila z očí StB. Vztah s Matuškou byl plný nevěry

Vražedné pochybnosti: Jitku Zelonohorskou nespustila z očí StB. Vztah s Matuškou byl plný nevěry
Zdroj: Česká televize

S herečkou Jitkou Zelenohorskou se život rozhodně nemazlil. Kromě StB se musela také vypořádat se vztahy, které nedopadly dle jejích představ. Nejnáročnější to bylo s Waldemarem Matuškou, s nímž se stýkala pět let. Soužití se slavným zpěvákem se neslo ve znamení nevěr a bujarých večírků.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 11. 2020 16:00

Pokud máte rádi kriminální dramata, budou se vám určitě líbit Vražedné pochybnosti, které dnes vysílá stanice CS Film ve 20:00. Ač je duševně nemocný hrdina filmu nevinný, chce se pro jistotu vzdát života ve společnosti a uchýlit se na samotu. Odjíždí tak do uzavřeného hotelu, kde se však stane ihned podezřelým z vraždy malého děvčátka. Odolá nutkání vzít zločin na sebe?

Problematický vztah

Přestože Jitka Zelenohorská bojovala s rakovinou a tragicky přišla o manžela, nechová k nikomu zášť. Poprvé se s Waldemarem Matuškou seznámila během natáčení filmu Kdyby tisíc klarinetů. Na první pohled se jí však nelíbil, připadal jí příliš starý. Ona se mu naopak velmi líbila. Jelikož byla o 15 let mladší než on, nechala se dobývat. Otec Jitky však s jejich známostí absolutně nesouhlasil.

Cesty osudu jsou ale nevyzpytatelné, a když Matuška dostal zákaz vystupování, přivedla jej k sobě domů. Rodiče spali v kuchyni, Jitka v předsíni a Waldemar s dvěma bratry v pokoji. Nakonec si k sobě všichni našli cestu. Po přestěhování do rozestavěného bytu na Václavském náměstí mu musela Jitka plnit spoustu přání, třeba zařídit nový krb.

Večírky ano, narozeniny a Vánoce ne

Že se po koncertech dějí různé věci, moc dobře věděla. Nevěry mu však odpouštěla, jak sama později uvedla, byla mladá a nezkušená. Narozeniny a Vánoce se u nich doma neslavily. Matuška je neměl rád. Také mu vadilo, když si Jitka pozvala své známé. V té době to už ale mezi nimi pořádně skřípalo. Za pár dní se rozešli, a to během zájezdu v Anglii.

Byla to pravda? Když začínal Waldemar Matuška v Semaforu, vypracovali o něm agenti posudek, který říkal, že je v zásadě dobrý, jen velmi neukázněný. Často holduje alkoholu a je promiskuitní. Převychovat ho již prý nešlo. Jeho průšvihy ho měly samy znemožnit. Jak víme, nakonec se zpěvák rozhodl v roce 1986 zůstat na Floridě.

Nevěděla o tom

Sledovalo ji až jedenáct příslušníků StB, Jitka Zelenohorská o tom však neměla ani tušení. V roce 1984 se provdala za německého podnikatele, díky čemuž získala k českému občanství i to německé, a to se nelíbilo tehdejším strážcům zákona. Akce „Kateřina“ dostala k dispozici až čtyři auta.

Herečka byla podezřelá ze styku s herci, kteří měli údajně vyvíjet prosionistickou činnost. Zaznamenalo se vše. Kam šla, do jakých obchodů nahlížela a co si dala ve vinárně. O tom, že byla objektem poměrně rozsáhlého sledování se dozvěděla až mnohem později z médií. Vyzvídat měla jedna žena, která se tvářila jako její dobrá kamarádka. Jelikož ale Jitka nic špatného neprovedla, byla snaha informátorky marná.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jitka Zelenohorská

Česká televize: 13. komnata Jitky Zelenohorské

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články