Otík z filmu Vesničko má středisková: Jiří Menzel mu zachránil život

Vesničko má středisková
Zdroj: se souhlasem České televize
Ve filmu Vesničko má středisková několikrát zazní píseň Josefa Leopolda Zvonaře s názvem Čechy krásné, Čechy mé.János Bán žil před natáčením filmu Vesničko má středisková na ulici.Po úspěchu Vesničky se mu začaly hrnout další nabídky na role.Když se maďarská garnitura dozvěděla, že János Bán pojede na udílení Oscarů, rychle mu dala vlastní cenu. Nebylo přípustné, aby byl Západ první.+ 4 fotky+ 5 fotek

Kdyby tehdy režisér Jiří Menzel neangažoval do role mírně zaostalého Otíka maďarského herce Jánose Bána, kdoví, jak by to s ním dopadlo. Bán, kterého si dnes můžeme připomenout v komedii Vesničko má středisková, totiž na nějakou dobu skončil bez střechy nad hlavou. Menzel mu tak doslova zachránil život.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 06. 2021 11:00

Děj filmu Vesničko má středisková: Trochu pomalejší závozník Otík způsobuje svému řidiči Pávkovi jeden problém za druhým. Jednou Pávkovi dojde trpělivost a požádá o přeřazení. V té době ale Otík dostane nabídku, aby svou chalupu vyměnil za byt na sídlišti. Na jeho dům si totiž brousí zuby již někdo jiný. Pávek ho však na poslední chvíli zachrání. Na komedii Vesničko má středisková z roku 1985 se můžete podívat dnes ve 20:20 na TV Nova.

Těžké životní období Jánose Bána

János Bán vystudoval Vysokou školu dramatických umění v Budapešti. Díky svému všestrannému talentu mohl zahrát prakticky cokoli – komickou i charakterní postavu. Důkazem toho je jeho filmový debut v psychologickém dramatu Každou středu o osamělém mladíkovi, jenž se snaží najít si místo ve společnosti.

Skvěle našlápnutou kariéru ale na nějaký čas pohřbilo těžké životní období. Rozhodl se investovat všechny úspory do svých dětí. Byl ale sám, nikdy se neoženil. Neměl tak nikoho, kdo by zase finančně podpořil jeho. Na několik měsíců tak skončil na samotném dně. Stal se z něj bezdomovec. Jak sám jednou řekl, nic horšího nezažil.

Život mu zachránil Jiří Menzel

Jiří Menzel si Jánose Bána všiml během představení v divadle, kde hrál, jak jinak, hlupáka. A právě takového herce potřeboval. Bán se sice zpočátku ostýchal, neboť neuměl česky, natáčení ale probíhalo v přátelském duchu.

Z Vesničky se pak stal hit. Snímek si jen u nás nenechalo ujít až 4 430 928 diváků. Byl také nominován na Oscara. To následně Bánovi otevřelo, hlavně v rodném Maďarsku, dveře k dalším rolím. Z muže, který musel přespávat na ulici, se stal vyhledávaný umělec.

Nový život Jánose Bána

Když v Maďarsku zjistili, že Bán hrál ve filmu nominovaném na Oscara, začali mu nabízet jednu velkou roli za druhou. A herec je všechny s vděčností přijal. Konečně se nemusel bát o svou budoucnost. János dodnes vzpomíná na natáčení Vesničky v dobrém. Přestože uměl česky jen dvě slova, herci ho mezi sebe přijali jako sobě rovného.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: János Bán

TV Nova: Vesničko má středisková

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články