Vesničko má středisková: Díky filmu nezůstal Otík na ulici. Labuda byl všem trnem v oku

Vesničko má středisková
Zdroj: se souhlasem České televize
Ve filmu Vesničko má středisková několikrát zazní píseň Josefa Leopolda Zvonaře s názvem Čechy krásné, Čechy mé.János Bán žil před natáčením filmu Vesničko má středisková na ulici.Po úspěchu Vesničky se mu začaly hrnout další nabídky na role.Když se maďarská garnitura dozvěděla, že János Bán pojede na udílení Oscarů, rychle mu dala vlastní cenu. Nebylo přípustné, aby byl Západ první.+ 4 fotky+ 5 fotek

Filmovou komedii Vesničko má středisková zná snad každý. Ale věděli jste, že během natáčení musel Marián Labuda čelit závisti svých hereckých kolegů? A že pro představitele Otíka, Jánose Bána, byl film doslova spásou? Protože kdyby v něm nehrál, stal by se z něj regulérní bezdomovec?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 06. 2020 16:00

Trochu pomalejší závozník Otík způsobuje svému řidiči Pávkovi jeden problém za druhým. Jednou Pávkovi dojde trpělivost a požádá o přeřazení. V té době ale Otík dostane nabídku, aby svou chalupu vyměnil za byt na sídlišti. Na jeho dům si totiž brousí zuby již někdo jiný. Pávek ho však na poslední chvíli zachrání.

Na film Vesničko má středisková se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT 1.

Neuměl ani slovo česky

Představitel Otíka to měl během natáčení opravdu těžké. Svou roli zahrál bravurně, ale bohužel nerozuměl ani slovo česky. Navíc si musel pořídit na své náklady umělé zuby, což pro něho byl určitě problém, neboť předtím žil na ulici jako bezdomovec. Až role retardovaného závozníka mu přinesla další nabídky na filmy, neboť se o něj začali zajímat i jiní režiséři.

János vystudoval herectví a věnoval se divadlu. Nejvíce mu seděly role bláznů, protože se svým předkusem dokázal na tváři vykouzlit ty nejvtipnější grimasy. Začínal malými rolemi, ale vypracoval se až do Národního divadla. Když se mu nejvíce dařilo, rozhodl se investovat veškeré úspory do svých dvou dětí. Ženatý nebyl, takže jej nemohla podržet ani partnerka. Na několik měsíců se tak ocitl na ulici.

Náhoda

Kdyby tehdy Jiří Menzel nenavštívil jedno divadelní představení, kde hrál právě János, jak jinak, hlupáka, pravděpodobně by roli Otíka dostal někdo úplně jiný. Natáčení nicméně probíhalo ve velmi přátelském duchu. Z filmu se stal obrovský hit, který byl dokonce nominován i na Oscara. Sám János nevěřil, že by mohl mít Otík až tak velký úspěch.

O něco později se ukázal ještě v jednom českém filmu, a to sice ve Víkendu za milion. Herectví se věnuje dodnes, ale v zahraničních filmech. Nevzdal se ani prken, která znamenají svět. A také si splnil jedno tajné přání. Začal vyučovat pantomimu. Ta patří mezi jeho největší záliby.

Labudu tady nechceme

Řidiče Pávka si měl původně zahrát Petr Nárožný, ale Menzel trval na slovenském herci. Labuda navíc dostal trojnásobek průměrné mzdy, tedy něco přes osm tisíc korun. Všechny zúčastněné to pobouřilo, ale nejvíce autora scénáře, Zdeňka Svěráka. Ten nemohl Labudovi přijít na jméno. Byl to u něj jen obyčejný komediant. Dle jeho představ měl být Pávek minimálně statnější postavy.

Po kamerových zkouškách ale Svěrák změnil názor. Po letech se hájil tím, že netušil, jaký je to skvělý herec. Labuda zase přičítal svůj úspěch Bohu. Před natáčením se prý šel pomodlit do kostela, aby jej kolegové přijali a film se ujal u diváků. Jelikož se mu vše do puntíku splnilo, byl přesvědčen, že se jednalo o zásah z nebes.

Zdroj textu: Dotyk, Wikipedie, ČSFD, Šíp

Zdroj fotek: ČT 1

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články