Idol našich babiček Milan Chladil by oslavil 90. narozeniny: Smrt si ho našla na cestě z koncertu

Milan Chladil měl svoje příznivce každého věku. Vždyť byl také v roce 1964 druhý v anketě Zlatý slavík
Zdroj: Profimedia.cz

Zpěvák a idol našich babiček Milan Chladil by 8. února oslavil 90. narozeniny. Na světě pobyl pouhých 53 let, a přesto se stal jednou z nejznámějších tváří československého showbyznysu. Smrt si ho našla nečekaně, cestou z vystoupení.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 08. 02. 2021 08:00

Hity jako O nás dvou nebo Děti z Pirea, které zpíval v duetu s Yvettou Simonovou, známe dodnes. Možná si hlavně ti mladší neuvědomí a snad se ani nesnaží zjistit, kdo tehdy stál za mikrofonem. Byl to právě Milan Chladil, který se nejprve na otcovo přání vyučil krejčím, ale brzy se ukázalo, že jeho životní cesta povede přes koncertní pódia. Rozhodl se proto vystudovat konzervatoř. Na svoje řemeslo ale nezapomněl – říkalo se, že byl schopný ušít si i oblek na koncerty. Šití se stalo také jeho celoživotním koníčkem, byť pro muže trochu neobvyklým.

S Yvettou Simonovou navždy

Už při studiu zpěvu potkal Yvettu Simonovou, s níž později vystupoval také v Orchestru Karla Vlacha. Právě s tímto orchestrem a písněmi, jako byla již zmiňovaná O nás dvou, ale třeba i Sentimentální nebo – dnes bychom řekli kultovní – My dva a čas vyprodávala pěvecká dvojice koncertní sály i kulturní domy. A protože všechno fungovalo tak, jak mělo, nebyl důvod měnit. Spolupráce s Orchestrem Karla Vlacha trvala dlouhých 28 let, i když si občas „odskočil” například před orchestr Václava Hybše nebo do Hudebního divadla Karlín, kde zpíval v muzikálech a operetách.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cold War Music (@cold_war_music)

Pár jen na jevišti?

Milan Chladil a Yvetta Simonová tvořili na jevišti dokonalý pár, který zpíval většinou zamilované písně, jak to velela doba a posluchačská poptávka. Dlouhé pohledy do očí a láskyplné texty snadno vyvolaly pocit, že jde o skutečnou mileneckou dvojici. Opak byl ale podle tvrzení obou zpěváků pravdou. Navíc Yvetta Simonová v té době žila s Karlem Vlachem a ten by si jistě v orchestru i soukromí dokázal udělat pořádek. Také Milan Chladil byl ženatý a s manželkou Annou vychovával dceru Alexandru.

Stříbrný slavík '64

O Milana Chladila byl opravdový zájem a ne jen, jak bychom si dnes mohli myslet, mezi tehdejší starší generací. Vždyť jednu chvíli doslova dýchal na záda i Karlu Gottovi, když se v roce 1964 ocitl na druhém místě v anketě Zlatý slavík. Všechno vypadalo slibně a kariéra se zdála být nekonečná i dvacet let po největším úspěchu v pěvecké anketě. Jenomže pak přišel 28. červen 1984, kdy měl Milan Chladil zpívat v Kašperských Horách a jak jinak než s Yvettou Simonovou.

Předzvěst finále?

Ten den před tím posledním koncertem svítilo sluníčko, byl krásný den. Měli jsme čas, tak jsme spolu zašli do lesa na houby. Najednou slyšíme nějakou hudbu a vidíme cestičku na hřbitov. Zrovna se tam konal pohřeb. Samozřejmě jsme na toto téma prohodili pár vět. Za pár hodin už Milan nebyl,“ zavzpomínal Karel Vlach pro Aha!

Kolaps a konec

Zpráva o smrti Milana Chladila přišla nečekaně. Zemřel na cestě z koncertu po kolapsu za volantem. Nešlo o autonehodu, jak se v některých zprávách objevilo. Ještě předtím, než definitivně ztratil vědomí, dokázal totiž auto bezpečně zastavit. Ani přivolaný lékař mu ale pomoci nedokázal. I když o tom neměl tušení, pitva prokázala, že jeho srdce bylo už dlouho na pokraji svých možností. Lidé, kteří Milana Chladila znali, později vzpomínali, že žil celý svůj život a každý den naplno, jako by snad tušil, že mu nebude dopřáno dlouhé a klidné stáří.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Milan Chladil

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články