Prvorepublikový lesk hotelu Alcron: Hosty tu obsluhoval otec Jiřího Korna

Krásná hala Alcronu
Zdroj: Hotel Alcron
Alois Krofta si Alcronem splnil senHotel Alcron dnesKrásná hala AlcronuLa Rotonde je restaurace špičkové kvality+ 5 fotek+ 6 fotek

Pár kroků na Václavák, takže ideální postavení dopomohlo tomuto luxusnímu hotelu, který za všech režimů hostil ty největší hvězdy politické, herecké i malířské elity. Za všech okolností totiž nabízel ten největší komfort, soukromí a nejlepší služby.

Petra Járková
Petra Járková 11. 06. 2019 08:00

Prvorepublikový architekt Alois Krofta postavil a také řídil noblesní hotel Alcron. Nazval ho podle bájné starořecké lodi. Když se roku 1932 ve Štěpánské ulici Alcron otevřel, hravě strčil do kapsy ostatní špičkové hotely v Praze.

Kromě toho, že disponoval nejnovějším technickým vybavením, nabízel také podzemní garáže pro téměř stovku aut i pokoje pro řidiče. Ti měli dokonce svou vlastní jídelnu. V té době si totiž majitelé vozů moc často neřídili sami, povolání šoféra bylo tedy velmi oblíbené a časté. Velká výhoda byla i ta, že se u hotelu nacházela benzínová pumpa. Krofta byl totiž sám vášnivým motoristou, vlastnil luxusního Lincolna.

Další vychytávkou byla na tu dobu nevídaná protipožární opatření či speciální systém pro přivolání obsluhy na pokoj. Nábytek byl z mořeného dřeva a sám si ho také navrhoval Alois Krofta.

Velkou múzou mu byla ruská primabalerína Jelizaveta Nikolská, která s nástupem bolševiků utekla do Evropy a na pár let dokonce našla domov v Praze. Jelikož se nebránila ani vystoupením v rouše Evině, zamiloval se do ní i sám Krofta. O tom, jak byl do baletky zamilovaný svědčí i to, že si nechal postavit její bronzovou sochu uprostřed restaurace La Rotonde, která se v Alcronu nachází. V devadesátých letech socha zmizela, ale následně byla vytvořena její kopie a nyní už ji zase najdete na svém místě. Restaurace La Rotonde je špičkovým zařízením od svého počátku, vždy v ní vařili jen ti nejlepší kuchaři.

Po únoru 1948 byl hotel znárodněn, vždy byl však považován za stylový hotel první republiky. Na tom měli velkou zásluhu zaměstnanci, kteří si zachovali noblesu staré školy.

Po návratu z nuceného exilu tam nějaký čas bydlel sám Werich, který si místo zamiloval a chodil do Alcronu rád na pivo. Dalším štamgastem byl Hugo Haas, který si tam zval různé herecké kolegy a pořádal večírky do časných ranní hodin. V Alcronu se ale ubytoval i Louis Armstrong nebo Shirley Temple. Vtipné je, že v Alcronu pracoval jako vrchní etážového servisu otec známého herce a zpěváka Jirky Korna.

JAK VZKVÉTAL LEGENDÁRNÍ HOTEL ALCRON NAJDETE V NAŠÍ GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články