Milena (32): Na první pohled to vypadá, že žiji v pohodě. Ve skutečnosti prožívám peklo

Milena (32): Na první pohled to vypadá, že žiji v pohodě. Ve skutečnosti prožívám peklo
Zdroj: Freepik.com

Milena nyní stojí nad propastí, ze které nezná cestu ven. Ocitla se v situaci, kdy ji nic nebaví. Má pocit, že nic nemá smysl. Vyhodnotila situaci jako vlastní vyhoření. Co byste jí poradili?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 01. 02. 2021 11:30

Nemám ponětí, jak svoje vyprávění o tom, co nyní prožívám, začít. Ono se totiž na první pohled zdá, že mi nic nechybí a měla bych být vlastně šťastná.

Obyčejný život

Pocházím ze slušné rodiny. Táta byl odjakživa živitel a matka ta, co řídí domácnost. Mám starší sestru Radku (37). Když dospěla, odstěhovala se a začala si žít po svém. Já jsem počítala s tím, že jak dokončím školu, udělám to samé. Jakmile jsem držela v ruce maturitní vysvědčení, hned jsem hledala práci.

Měla jsem štěstí, nastoupila jsem do personální agentury, kde pracuji doteď. Časem jsem potkala Tomáše, se kterým jsem si pořídila dceru Rozárku. V průběhu let jsme koupili starší dům, který postupně dáváme dohromady. Kdybych mohla vrátit čas, nikdy bych nekupovala starou barabiznu s vidinou toho, že z toho jednoho dne bude království. Nevadí, stalo se. On je Tomáš totiž trochu líný a pohodlný v domě cokoliv udělat. Víc mluví, než dělá. Což jsem samozřejmě před koupí domu netušila. Dobře to maskoval.

Měla bych být spokojená

K Rozárce přibyla druhá dcera Melánie. Zatímco já doma obstarávala domácnost, Tomáš vydělával peníze. Když šla Rozárka do školky, přišla nabídka z práce, abych jim některé věci dodávala z domova. Byla jsem za to velmi ráda. Někdy to bylo těžké, protože pracovat a mít doma malé dítě nejde příliš dohromady. Ale zlepšilo se to, když do školky nastoupila i mladší dcera.

Mohu zpětně říct, že mi to takto vyhovovalo. Jenže teď se má situace jinak. Je mezi námi koronavirus, který zamíchal s nejedním životem. My jsme se domluvili, že děti do školky pouštět nebudeme. Nemá smysl pokoušet osud. Takže pracuji z domova na plný úvazek a k tomu se starám o dvě děti. Na jaře jsem se obrnila a celý čas, co byly holky doma, jsem zvládla.

Pocit, jako kdybych uvnitř vyhořela

Jenže poslední dva měsíce mám krizi. Nebaví mě nic. Jít do kuchyně a uvařit je veliký problém. Počítač otvírám s nechutí, kterou jsem předtím neznala. Vadí mi doma kde co. Nejhorší je, že mi lezou na nervy moje vlastní děti. Nenechají mě v klidu ani vteřinu. Pokud nejsme zrovna někde venku, tak sedíme na zemi a stavíme lego.

Všude říkají, jak je nutné tento čas doma využít pro chvíle s rodinou. To je právě ono. Mě moje rodina vysává. Tomáš do práce chodí dál. Najednou mu to závidím. Jsem na tom pocitově skutečně mizerně. Když už se rozhodnu, že začnu něco dělat, uvědomím si, že to vlastně nemá smysl. Místo procházky pustím holkám pohádky.

V práci mi zkrátili úvazek, protože moje práce nestojí za nic. Mám pocit, že jsem uvnitř zcela vyhořela. Myslíte, že je to nouzovým stavem? Nebo bude lepší, abych navštívila psychologa? Své děti miluji, jen jsem velmi psychicky vyčerpaná.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články