Viola (33): Dlouholetá kamarádka po mně chce, abych ji zbavila jejího dítěte

Viola (33): Dlouholetá kamarádka po mně chce, abych ji zbavila jejího dítěte
Zdroj: Freepik.com

Viola měla dlouholetou kamarádku Lídu. Netušila, že kamarádka na ni žárlí a snaží se ji ve všem trumfnout. Když Viola porodila dceru, byla velmi šťastná. Po čase přišla také Lída s tím, že je těhotná. Jenže po narození dítěte celou situaci nezvládala. Nakonec požádala Violu o pomoc, která byla přinejmenším zvláštní. O co šlo?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 14. 01. 2021 08:30

S Lídou se známe od střední školy. I po maturitě jsme se dál vídaly. Sice jsem se odstěhovala za Prahu, ale za Lídou jsem jezdila ráda.

Kamarádka ze střední

Na škole jsme si hodně rozuměly. Měly jsme společné zájmy i podobný pohled na život. Bylo skoro zvykem, že jsme každý pátek vyrazily do města na skleničku. Bylo nám jasné, že to nebude trvat věčně, takže jsme si tohle období bez rodinných povinností chtěly užít. Já jsem si po čase našla Marcela.

Lída v té době měla delší vztah, který ale nakonec nevyšel. Nehroutila se, začala se věnovat hlavně sobě a svým koníčkům. Byla to vášnivá a nadaná malířka. Měly jsme hluché období, kdy jsme se skoro rok neviděly. S Marcelem jsme si pořídili dům, kterému jsme věnovali veškerý čas. Bylo to pochopitelné, protože jsme plánovali rodinu.

I tak jsme ale byly s Lídou stále v kontaktu. Často jsme si volaly. Trochu mi vyčítala, že se už nevídáme tak často. Měla pravdu, ale já už jsem nechtěla vysedávat po hospodách a nesmyslně se opíjet. Měla jsem vážný vztah, zatímco ona byla stále bez partnera.

Byla jsem její vrba

Když jsem konečně otěhotněla, bylo jasné, že budu mít jiné priority. Čekala jsem, že to Lída pochopí, jenže se urazila. Věděla jsem, že dřív nebo později se stejně ozve. Já jsem mezitím přivedla na svět zdravou holčičku Helenku. Psala jsem Lídě, že se ze mě stala maminka. Pozvala jsem ji na návštěvu. Zněla stále uraženě, ale pozvání přijala.

Bylo velmi milé ji vidět. Sice se chovala jinak, než jsem ji znala, ale každý se s věkem mění. Nezeptala se na nic z mého života. Mluvila jen o sobě. Jak prodává obrazy na výstavách, jak je hrozně šťastná. Návštěva byla čistě o tom, že se přijela chlubit. Nechalo mě to chladnou. Já měla krásné dítě a nic víc jsem si nepřála.

Po pár měsících mi volala, že je těhotná. Už nezněla tak sebevědomě. Měla nespočet otázek kolem těhotenství a porodu. Na co se zeptala, s tím jsem jí poradila. To, že mi volala skoro denně, jsem do jisté doby neřešila. To nejhorší mělo teprve přijít. Lída porodila a přítel, který byl podle jejích prvotních slov ten pravý, ji opustil. Dítě nechtěl.

Má dítě na truc

Začalo peklo. Lída mi neustále volala. Klidně i dvacetkrát denně. To bylo pořád, že miminko od rána do večera pláče, že nemůže kojit, proč nechce spát, když ona si potřebuje odpočinout. Snažila jsem se být trpělivá, ale čeho je moc, toho je příliš. Musela jsem jí dát najevo, že ani mně nikdo neradil. „Musíš miminko vnímat jako maminka a podle selského rozumu jednat,“ řekla jsem tvrdě.

Nakonec se Lída přiznala, že se vyspala s cizím mužem. Proč? Jen aby mě trumfla. Žádného trvalého přítele nemá. Je na dně. Péči o dítě nezvládá. S každým problémem volá mně. Já už ale také nemohu. Volá klidně i ve dvě ráno s pláčem, že dá dítě pryč. Teď přišla s prosbou, jestli bych nemohla její dítě adoptovat. Jsem prý dobrá máma. Jak to ví, vždyť se o mě nezajímala, viděla jen sebe. Teď si musí poradit.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články