Karolína (29): Kamarádka se mi ozve, jen když má nějaké problémy. Když je to opačně, telefon mi nezvedne

Karolína (29): Kamarádka se mi ozve, jen když má nějaké problémy. Když je to opačně, telefon mi nezvedne
Zdroj: Freepik.com

Karolína má dlouholetou kamarádku Gábinu. Vždycky řešily své problémy společně. Jenže její kamarádka se začala postupně měnit. Volala Karolíně jenom, když měla nějaký problém a potřebovala pomoci. Když volala Karolína v nějaké svízelné situaci, Gábina se otočila zády. Jsou ještě kamarádky?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 12. 2020 15:00

Mám dlouholetou kamarádku Gábinu. Byly doby, kdy jsme spolu sdílely dobré, ale i špatné věci. Poslední dobou se ale chová velmi sobecky.

Byla jsem stále po ruce

Gábina byla vždycky ten typ holky, které padlo všechno do klína tak nějak samo. Ať už šlo o zaměstnání, nebo muže. Volala mi své úspěchy, aby se pochlubila. Jako její kamarádka jsem jí to přála.

Když jsme byly starší, přestala se zajímat o můj život. Neustále jsme řešily jenom ten její. Jakmile měla nějaké problémy v práci, hned mi volala a prosila, abych si udělala čas. Šly jsme třeba do vinárny a celý večer řešily její nafoukanou šéfovou. Dala jsem jí pár rad, jak z toho ven. Když se jí situace uklidnila, zase se na nějaký čas odmlčela.

Já jsem v tu dobu byla ve vztahu s Lukášem. Náš vztah procházel jistou krizí. Potřebovala jsem vrbu, která by vyslechla moje problémy. Volala jsem Gábině a požádala ji, aby se u mě stavila. Ta se omluvila, že má v práci nějakou párty a nemá bohužel čas. Slíbila, že se ozve za pár dní. Bylo mi to líto.

Řešila jen sebe

Na její hovor jsem čekala téměř tři týdny. Naivně jsem si myslela, že svoje chování bude chtít napravit. Spletla jsem se. Volala mi zase kvůli sobě. Brečela mi do telefonu, že má podezření na nevěru jejího partnera. Vůbec jí nebylo hloupé mě požádat, abych k ní přijela a dostala ji ze smutku, když se na mě předtím vykašlala.

Ač nerada, jako dobrá duše jsem za ní jela. Vyslechla jsem si pokorně její příběh a znovu jsem jí dala pár rad, jak nevěru odhalí. Celou dobu návštěvy jsem čekala, kdy se zeptá na mě a můj nedávný problém. Bohužel nic takového se nestalo. Začínala jsem na ni mít vztek.

Za pár dní jsem jí volala, abych se zeptala, jak to celé doma dopadlo. Byla velmi veselá, že to bylo jen nedorozumění a o žádnou nevěru se nejedná. I tak bych čekala aspoň nějaké díky. Nic takového mi neřekla a já se rozhodla, že už jí pomáhat nebudu.

Potřebovala vytrestat

Slíbila jsem si, že pokud jí to celé nedocvakne, neozvu se. Bylo to dost těžké, protože svým způsobem mi chyběla. Podle všeho byla spokojená, protože nevolala ani ona. Poslední dobou volala jen, když měla nějaký problém. Neozvala se mi celé tři měsíce. Až jednou pozdě večer vidím na displeji telefonu, že volá Gábina.

První tři hovory jsem nebrala. Pak mě napadlo, že se možná něco děje, a tak jsem hovor zvedla. „Karolíno, prosím tě, přijeď. Honza mě opustil a já nevím, co budu dělat,“ brečela do telefonu. „Gábino, je pozdě večer a já jdu ráno do práce. Nezlob se, bude to muset počkat,“ řekla jsem poměrně dost chladně.

To jsi teda kamarádka, když mě v tom necháš!“ reagovala Gábina. „Ty jsi tu pro mě taky poslední rok nebyla. Volala jsi mi jen, když jsi něco potřebovala. Teď si poraď sama,“ řekla jsem a položila jsem telefon. Zuřila jsem. Ráno mi to celé bylo líto. Po týdnu za mnou přijela domů. Koupila velikou květinu a láhev vína. Upřímně se mi omluvila. Dnes už se snaží řešit i moje problémy.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články