Klára (44): Iluze dokonalého života mě málem stála manželství. Sebeláska je to, co mi v životě chybělo

žena
Zdroj: Unsplash.com

Klára žila v domnění, že její život je fajn. S manželem mají dvě děti, které jsou dnes dospělé. Mají i společný podnik. Vše se zdálo být v pořádku. Jednoho dne ale praskla na manžela nevěra. Místo toho, aby mu sbalila kufry, snažila se vztah zachránit. Jaký prostředek pro to zvolila a kde byla vlastně chyba? To se dozvíte v jejím příběhu.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 25. 10. 2020 11:00

Být dobrou manželkou a matkou neznamená, že musím někoho ovládat. Trvalo mi roky, než jsem to celé pochopila. A hlavně, než jsem začala mít ráda sebe samotnou. Taková pro někoho maličkost mi zásadně změnila život.

Musím začít u sebe

Žila jsem dlouhé roky v iluzi, že vedu spokojený život. Máme s manželem Jirkou dvě děti, podnikáme. Zvládala jsem se o všechny vždy postarat. Že je všechno ve skutečnosti jinak, to jsem nevěděla. Jeden obyčejný telefonát všechno změnil. Manžel měl mladší ženu. Sebrala jsem veškerou odvahu a postavila se tomu čelem.

Jirka se někdy choval jako další dítě. Svým způsobem, ačkoliv to zní divně, se mi ulevilo. Dotyčná byla mladší o deset let. Nezapíral ani na vteřinu. Nevýhodou bylo naše společné podnikání. Bylo dobře rozjeté, byla škoda to zahodit. Možná bych měla ještě zmínit, že jsem vášnivcem pro esoteriku.

Moje kamarádky mi vyložily karty, kde ze zákulisí našeho vztahu a rodinné konstelace vyšlo najevo, že jsem to právě já, kdo musí změnit svůj přístup. Jak k sobě, tak k manželovi, ale i k dětem. Musím však začít u sebe, mít ráda sama sebe. Nikdy jsem nad tím tak nepřemýšlela, že by zrovna nulová sebeláska byla problém.

Dopad změny nesla ovoce

Začala jsem si více hlídat svoji energii. Neplýtvala jsem jí zbytečně kolem sebe. Před lidmi, kteří mě chtěli vysávat, jsem se zavírala. Přestala jsem svým dospělým dětem zasahovat do jejich životů. Odezva na sebe nenechala dlouho čekat. Jednou mi syn řekl: ,,Konečně se s tebou dá dobře mluvit. Cítím z tebe skutečný klid." Vzdala jsem se nutnosti je ovládat a říkat tomu láska.

Manžel bydlel střídavě doma. Z dálky vše pozoroval. I on si všiml toho, že je něco jinak a přestal najednou tak často utíkat. Zjevně moje snaha se změnit a milovat se je znát už i navenek. Přijala jsem sebe samotnou a ostatní nechala dýchat.

Moje změna měla hluboký dopad. Najednou jsem z něj neměla pocit dalšího dítěte, ale rovnocenného partnera. Možná čekal, že mu sbalím kufry, podám žádost o rozvod a budu dělat problémy. Přesně to jsem nechtěla. Sáhla jsem raději po kartách a snažila se najít i svoje pochybení.

Sebeláska nám zachránila manželství

Dokázala jsem si pojmenovat svůj vnitřní problém. Tím je strach. Strach z toho, že zklamu. Ať už rodinu nebo sebe. Celá ta změna ve zkratce vlastně probíhala jako neverbální komunikace s rodinou, kde jsem jim vědomě pomocí energie posílala vzkazy nebo myšlenky.

Jirka mě požádal, zdali by se mohl vrátit domů. Napořád. Rád bych milenecký vztah ukončil a společně se mnou stabilizoval ten náš. Povedlo se mi to. Jen díky jeho selhání jsem našla sebe a společnými silami se pokusíme náš vztah zachránit. Vztah s dětmi je také na skvělé cestě. To, že jim moje nadvláda vadila, tak k tomu se přiznaly až teď, když cítily, že to přijmu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články