Zpěvákovi Jiřímu Schelingerovi by dnes bylo 69 let: Existují teorie, že ho nechala zlikvidovat StB nebo že emigroval

Jiří Schelinger byl český rockový zpěvák a skladatel, jedna z předních postav českého rocku.
Zdroj: Profimedia
Jiří Schelinger byl český rockový zpěvák a skladatel, jedna z předních postav českého rocku.Narodil se ve vesničce Bousov, ležící na samé hranici Českomoravské vrchoviny nedaleko Čáslavi. Jeho otec Josef byl koncertním kytaristou a učitelem kytary na různých hudebních školách v Praze, matka Miloslava květinářka a on sám brzy propadl muzice, v mládí začal hrát na klavír a později kytaru.[Byl oblíben i u starších spolužáků s nimiž budoval na škole zájmovou kytarovou skupinu. Poté začal navštěvovat střední odborné učiliště, ale studium na instalatéra nedokončil. V době studia byl po srpnu 1968 zadržen kvůli podezření z účasti na podvodu a umístěn do zadržovací vazby, kde se pokusil o demonstrativní sebevraždu, aby byl dříve propuštěn.Na jejím základě podstoupil psychiatrické vyšetření, které mělo za následek získání modré knížky, která ho osvobozovala od služby v armádě. Po propuštění z léčebny v Bohnicích se stal kulisákem v divadle Jiřího Wolkera.+ 3 fotky+ 4 fotky

Víte, kdo je autorem hitů Což takhle dát si špenát, Holubí dům nebo Jahody mražený? Legendární zpěvák Jiří Schelinger, který nečekaně zemřel v pouhých třiceti letech a na vrcholu kariéry. Jeho smrt je navíc dodnes opředena tajemstvím.

Petra Járková
Petra Járková 06. 03. 2020 08:00

Známý český zpěvák Jiří Schelinger by dnes slavil 69. narozeniny. Místo toho, v pouhých třiceti letech, 13. dubna 1981, po večírku v jedné bratislavské hospodě skočil do Dunaje a bohužel už nevyplaval na hladinu. Opravdu to tak však bylo?

Písně pro režim

Když na něj mířily kamery, hrál zpěvák s pověstným chraplákem pouze písně přijatelné pro tehdejší režim. Během klasických koncertů však řádil a na jejich legendární atmosféru pamětníci vzpomínají dodnes.

Muž dvou tváří

Schelinger byl údajně muž dvou tváří, který se rád týral a neustále si musel něco dokazovat. V roce 1968, kdy byl zadržen StB kvůli podezření z účasti na podvodu, se v zadržovací cele pokusil o demonstrativní sebevraždu. Jeho smrt je však opředena tajemstvím. Schelinger byl totiž v době smrti ve výborné formě, připravoval důležitou desku, nekouřil, zdravě žil a začal se zajímat o východní filozofie.

Pracovní cesta do Bratislavy

Ten osudný víkend Jiřího pozvali na natáčení Televizního klubu mladých do Bratislavy. Zpěvák pozvání přijal. Rozhodl se jet sám bez kapely, protože měl zpívat na playback jen hit Což takhle dát si špenát. Po vystoupení v televizi se chtěl vrátit domů, ale rozbilo se mu auto. No a jelikož byl víkend a servisy nebyly otevřené, rozhodl se v Bratislavě počkat do pondělí, až mu vůz opraví.

Pád do řeky

S přáteli z branže vyrazil na večeři a potom ještě na skleničku. Cestou potkali muže jménem Marian Husák, který se k nim připojil. Jedna z teorií dokonce říká, že se jednalo o nájemného vraha, který opilého a zhuleného zpěváka do řeky strčil nebo alespoň ke skoku přesvědčil. Měl ukázat svou mužnost.

Nejasnosti ohledně těla

Jiří Schelinger podle oficiálních zpráv z mostu nakonec opravdu skočil, totéž prý udělal i Husák. Toho následně přivolaná policie našla ve vodě, zpěváka ale nikoliv. Až 7. května bylo u osady Bodíky nalezeno tělo, rodinou však nebylo nikdy přímo identifikováno a v pitevní zprávě se objevila řada nejasností. Neseděla například výška mrtvého nebo barva očí. Další z teorií tvrdí, že emigroval a žije dodnes jinde pod falešnou identitou nebo jste také mohli slyšet, že ho nechala právě v Bratislavě zlikvidovat StB.

NA FOTKY JIŘÍHO SCHELINGERA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články