Zpěvák s nezapomenutelným hlasem Petr Muk by oslavil 55. narozeniny: Trpěl vážnou psychickou nemocí, se kterou bojoval elektrošoky

Petr Muk byl český zpěvák a hudebník. Spolupracoval s mnoha hvězdami českého showbyznysu. Zemřel ve 45 letech.
Zdroj: Profimedia
Petr Muk byl český zpěvák a hudebník. Spolupracoval s mnoha hvězdami českého showbyznysu. Zemřel ve 45 letech.Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Českých Budějovicích. Od svých patnácti let hrál a zpíval s různými punkovými a undergroundovými skupinami.V letech 1985 až 1993 byl vůdčí osobností skupiny Oceán, později, v letech 1992 až 1996, seskupení Shalom.+ 5 fotek+ 6 fotek

Petr Muk se začal zpěvu věnovat ve svých patnácti letech, toužil ale po kariéře baskytaristy. Nakonec však založil hudební skupinu Oceán a bylo jasno. S písní Ráchel se katapultoval mezi hvězdy první velikosti. Bohužel zpěvák s nezaměnitelným hlasem slávu neunesl a čím dál tím více propadal do depresí, které ho sužovaly od devatenácti let. Zemřel v pouhých pětačtyřiceti letech.

Petra Járková
Petra Járková 04. 02. 2020 07:00

Otec tří dcer

Odmalička byl prý rebel. Holdoval alkoholu a střídal ženy. Vážnější vztahy měl celkem tři. S první manželkou Michaelou měl dvě dcery. Druhou důležitou ženou v jeho životě byla doktorka Míša Klímková, která jej podporovala v těžkých chvílích boje s jeho nemocí. Poslední ženou byla manželka Eva, s níž měl dceru.

Maniodepresivní psychóza

Zpěvákův brzký odchod vyvolával otázku, zda jeho úmrtí nesouvisí s maniodepresivní psychózou, která jej čtyři roky před smrtí dohnala k pokusu o sebevraždu. Onemocnění se u něj projevilo údajně už v devatenácti letech. Užíval silné léky a s nemocí bojoval dokonce i elektrošoky.

Depresivní stavy

Depresivní stavy u něj trvaly klidně tři měsíce, každý den mu pak připadal jako ztráta času. Nedokázal zvednout telefon, budil se ve tři ráno vystresovaný a zpocený. V manické fázi měl zase energie na rozdávání a dokázal skládat písně a vyřizovat věci, které předtím nezvládl. O své nemoci se nebál mluvit veřejně, uvnitř ale hodně trpěl.

Ocenění

Natočil hity jako Loď ke hvězdám, Neusínej, Tančíš sama nebo Ty a já. V letech 2002 a 2003 se stal stříbrným Českým slavíkem, v­ roce 2004 pak bronzovým.

Alkohol v krvi

Zemřel 24. května 2010 poté, co se vrátil z jednoho nočního tahu. Jako příčina úmrtí bylo stanoveno udušení zvratky. Podle pitevní zprávy, která se objevila v tisku, měl v krvi 2,65 promile alkoholu a léky na jeho duševní chorobu. Pohřben je na hřbitově v Českém Krumlově.

Vzpomínky žijí dál

Manželka Eva spravuje facebookovou stránku slavného zpěváka a jelikož je velmi aktivní, Petrova památka stále žije a fanoušci na něj nezapomněli.

NA PRŮŘEZ ŽIVOTEM PETRA MUKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články