Herec Viktor Preiss slaví 73. narozeniny: S manželkou ustáli nevěru, nemanželskou dceru i nemoc syna

Herec Viktor Preiss je úspěšný v divadle, filmu i televizi. Objevil se ve filmech Milenci v roce jedna, S čerty nejsou žerty, Báječná léta pod psa.
Zdroj: Česká televize
Herec Viktor Preiss je úspěšný v divadle, filmu i televizi. Objevil se ve filmech Milenci v roce jedna, S čerty nejsou žerty, Báječná léta pod psa.Pochází z divadelnické rodiny, jeho matka Jindřiška Gabriela Preissová vystupovala v Dismanově dětském rozhlasovém souboru, s Českým pěveckým sborem, působila jako hlasatelka Československého rozhlasu i Československé televizi, na divadle jako členka zájezdového Vesnického divadla.Dětství prožil v pražském Karlíně. Vystudoval říčanské gymnázium, během studia psal a kreslil do školního časopisu, věnoval se recitaci a účinkoval v ochotnickém kroužku. Vystudoval divadelní fakultu AMU (1969), absolvoval rolí Franciho ve hře Františka Langra Periferie, kterou režíroval Jan Kačer.+ 4 fotky+ 5 fotek

Jeden z našich nejlepších filmových i divadelních herců a také dabér s nezaměnitelným hlasem pochází z divadelnické rodiny. Na gymnáziu kreslil do školního časopisu, vyhrával recitační soutěže a hrál v ochotnickém kroužku. AMU pak pro něj byla jasná volba.

Petra Járková
Petra Járková 13. 03. 2020 08:00

Herectví Viktora Preisse patří mezi to nejpropracovanější a nejlépe zvládnuté, co se techniky, výrazových prostředků nebo přemýšlivosti týče. Je to naprostý profesionál, který svou kariéru nastartoval roku 1969 v Městských divadlech pražských. Začínal po boku takových hvězd, jako byli Josef Bek, Lubomír Lipský, Irena Kačírková nebo Svatopluk Beneš.

Starosti se synem

Na DAMU se seznámil s krásnou herečkou Janou Drchalovou-Preissovou. Dokonalý pár se po studiích vzal a vychovali dva syny, Honzu a Martina, který se také věnuje herectví. Má však problémy s depresemi a alkoholem, tudíž je každou chvíli v protialkoholním sanatoriu nebo psychiatrické léčebně. To však není jediný démon, který rodinu Preissových potkal.

Nemanželská dcera

Sice se zdá, že kromě Martina, který svým rodičům už nějaký ten pátek přidělává vrásky na tváři, žijí ukázkový život plný dlouholeté lásky a věrnosti, ale není tomu tak. I mistr tesař se někdy utne, takže se stalo, že i takový gentleman a zásadový muž jako Viktor Preiss zplodil nemanželskou dceru. Jana však manželovi odpustila a pár skandál ustál se ctí.

Legendární role

Preiss ztvárnil stovky rolí v divadle i ve filmu. Vidět jste ho mohli už v Nemocnici na kraji města, kde si zahrál hokejistu Přemka Rezka, také v pohádce S čerty nejsou žerty exceloval v roli vykutáleného správce. Za zmínku stojí i Báječná léta pod psa, Tmavomodrý svět nebo Četnické humoresky. Jeho hlas můžete často slyšet pod obličejem zesnulého Robina Williamse.

NA TO, JAK ŠEL ČAS S VIKTOREM PREISSEM, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články