Herečka Jana Preissová slaví 72. narozeniny: Proč odmítla roli Popelky a jaká nemoc může za její odchod ze scény?

Jana Preissová, rozená Jana Drchalová, je česká herečka a manželka herce Viktora Preisse.
Zdroj: Profimedia
Jana Preissová, rozená Jana Drchalová, je česká herečka a manželka herce Viktora Preisse.Narodila se roku 1948 v Plzni. Roku 1970 vystudovala herectví na pražské DAMU. Poté působila 20 let v Divadle Na zábradlí v Praze (1970–1990), kde si zahrála např. Mášu ve Třech sestrách nebo Elvíru v Donu Juanovi.  V roce 1990 se stala členkou činohry Národního divadla v Praze.+ 6 fotek+ 7 fotek

Herečka Jana Preissová se do srdcí diváků nejvíce zapsala jako maminka malého Vašíka v podání Tomáše Holého v komediích Marie Poledňákové. Něžná baletka Anna však v reálném životě žádnou idylkou neprocházela. Sužovaly ji deprese i rodinné problémy.

Petra Járková
Petra Járková 07. 02. 2020 07:00

Od malička chtěla být baletkou, ve čtvrté třídě ale onemocněla a rok nemohla tančit. Nastoupila tedy na gymnázium a začala uvažovat o studiu archeologie nebo medicíny. Nakonec se však rozhodla pro kariéru letušky a přihlásila se na jazykovou školu. Následně ji jedna kulturní pracovnice z Rokycan přesvědčila, ať se zkusí přihlásit na DAMU. 

Láska manželů Preissových

Na schodech divadelní fakulty se seznámila Viktorem Preissem. Stali se kamarády a pak spolu začali chodit. Ve 4. ročníku se vzali. Měli veselou studentskou, zamilovanou svatbu. O tom, že je to na celý život svědčilo už to, že si Jana jako jedna z mála hereček nechala změnit příjmení z Drchalové na Preissovou. Začínali  s pár korunami, dvěma hrnky a talíři. Neustále vařili špagety, které si servírovali do krabic od filmů.

Nechtěli společné role

Režiséři je samozřejmě chtěli i společně obsazovat do filmů a inscenací. Byli dokonalý pár. Janě Preissové se jejich partnerství před kamerou moc nezamlouvalo. Mívala pocit, že jim diváci prostřednictvím rolí nahlížejí do soukromí, což dodnes nemá ráda.

Drsná zkouška vztahu

I přesto, že se řadí k nejstabilnějším párům českého showbyznysu, museli si projít mnoha hořkými zkouškami. Záletný Viktor si na začátku 80. let pořídil milenku. Ze vztahu vzešla nemanželská dcera. Její matce tehdy dal peníze za mlčení a myslel si, že to nějak projde, jenže neprošlo. Nakonec se rozhodl přiznat. Rodina mu odpustila a stále držela pohromadě.

Měla být Popelkou

Zajímavostí je, že Jana Preissová měla původně hrát Popelku v legendární filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku. Režisér Václav Vorlíček si ji vybral ze zástupu 25 hereček, které se o tuto roli ucházely. Preissová však byla těhotná a když se dozvěděla termín natáčení, musela nabídku odříct. V té době už by měla velké bříško. Nakonec tak roli dostala Libuška Šafránková, která se díky ní stala legendou.

Depresivní stavy

Se starším synem Martinem, který je také herec, si prožila velké trápení, když se před čtyřmi lety pokusil o sebevraždu a pak se léčil na psychiatrii. Sama se kvůli dlouhodobě neléčeným depresím stáhla z veřejného života a přestala hrát, a to nejen ve filmech a seriálech, ale i v divadle.

NA TO, JAK ŠEL ČAS S JANOU PREISSOVOU, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články