Krásná baletka, po které pojmenovali dort. Před 89 lety zemřela Anna Pavlovová, za domácího mazlíčka měla labuť

Anna Pavlovna Pavlovová byla ruská tanečnice.
Zdroj: Profimedia
Anna Pavlovna Pavlovová byla ruská tanečnice.Že je tanec jejím posláním, věděla Anna už odmalička, kvůli nepříliš pevnému zdraví ji však uskutečnění tohoto snu stálo vždy mnoho sil.Roku 1899 ukončila studium na Carské baletní akademii v Petrohradě a už roku 1906 získala oficiální status primabaleríny.Její tanec nevynikal mistrovskou technikou, dokázala jím však vyjádřit neskutečnou vášeň, spojenou s jemnou romantikou pohybu.+ 5 fotek+ 6 fotek

Anna Pavlovna Pavlovová byla světoznámá ruská tanečnice, která se stala přední postavou Ruského baletu. Její jméno nese i typický novozélandský dort, který je oblíbený po celém světě a zuby si na něm vylámal nejeden zkušený cukrář.

Petra Járková
Petra Járková 23. 01. 2020 11:00

Anna Pavlovová (Pavlova) se narodila 31. ledna 1881 v ruském Petrohradu, jako dcera pradleny Ljubov Feodorovny. Její pravý otec není oficiálně znám.

Chudoba v dětství

Její nevlastní otec také brzy zemřel a ona tak zůstala sama s matkou. Byly velmi chudé a žily u babičky. Anna nebyla moc hezká ani něžná, byla však velmi pružná.

Hvězda Ruského baletu

Baletka Anna Pavlovová studovala v Petrohradě. V divadle vystupovala od roku 1899. Po založení Ruského baletu roku 1909 se stala přední postavou tohoto světoznámého souboru. Roku 1910 se trvale usadila v Londýně.

Velká cestovatelka

Pavlova se účastnila mnoha vystoupení po celém světě. Odhaduje se, že nacestovala přes čtyři sta tisíc mil, a to v době, kdy ještě zdaleka neexistovala letecká doprava.

Životní pocty

O její slávě svědčí několik poct, které byly této slavné ženě složeny. V roce 1983 o ní natočil režisér Emil Loteanu životopisný film. Její jméno Pavlova nese typický novozélandský dort z bílků. Její portrét je zobrazen na ruské stříbrné pamětní minci vydané v roce 1993.

Přátelství s labutí

Se společností procestovala svět a vyznamenala se například v roli Umírající labutě. Právě s tímto okřídlencem si vybudovala přátelství i ve skutečnosti. Labuť Jack žila u londýnského parku Hampstead Heath, kde měla Pavlovová dům. Tanečnice si s tímto zvířetem vytvořila vztah plný mazlení a objímání.

Zápal plic

Anna Pavlova aktivně tančila až do konce svého života. Počátkem roku 1931, během turné v nizozemském Haagu, jí bylo sděleno, že přechodila zápal plic a že by se měla okamžitě léčit.

Odmítla podstoupit operaci a řekla: „Pokud nedokážu tančit, raději bych byla mrtvá.“ Zemřela na následky zápalu plic v ložnici vedle japonského salonu hotelu „Des Indes“ v nizozemském Haagu. Někdy  kolem půlnoci v pátek 23. ledna 1931.

NA FOTKY ZE ŽIVOTA BALETKY ANNY PAVLOVOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články