Seriál Pád: Tvůrci se inspirovali vrahem s přezdívkou BTK. Ten se několik let vysmíval policistům i novinářům

Seriál Pád: Tvůrci se inspirovali vrahem s přezdívkou BTK. Ten se několik let vysmíval policistům i novinářům
Zdroj: Prima Krimi
Seriál Pád se inspiroval vraždami šíleného Dennise Radera, který své oběti škrtil, svazoval a mučil. 
Všechny názvy epizod pocházejí z básně Johna Miltona Ztracený ráj. 
Postavy v seriálu jsou pojmenovány podle oblíbených značek elektrických kytar scenáristy Cubitta (Gibson, Spector).
Vše mohlo být jinak. Jamie chtěl původně hrát policistu. Nakonec dostal roli vraha. 
+ 3 fotky+ 4 fotky

Kritikou opěvovaný thriller Pád v hlavní roli s Gillian Anderson a Jamiem Dornanem přinesl divákům nejednu brutální scénu, ve které se vrah sexuálně ukájel škrcením a mučením svých nebohých obětí. Nešlo však o pouhý výmysl scénáristy. Děj příběhu se inspiroval knihou Bind, Torture, Kill, pojednávající o skutečném pomateném šílenci Dennisi Raderovi, jenž byl znán pod pseudonymem BTK.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 11. 2020 16:00

Velké finále seriálu Pád si můžete připomenout dnes ve 22:00 na Prima Krimi. Policejní komisařka Stella Gibson je pověřena dopadením ďábelsky chytrého sériového vraha, který řádí v ulicích irského Belfastu. Na povrch tak vyplouvají dlouho pohřbená tajemství všech osob, které jsou jeho hrůznými činy poznamenány. Pravdy není ušetřen ani samotný pachatel.

Zvrácené představy

Zvrácené představy měl Dennis Rader už jako malý kluk. Zřejmě kvůli špatnému vztahu s matkou snil o věznění a mučení bezmocných žen. Než se ale odvážil přejít k činům, vyléval si vztek na zvířatech, která týral a věšel. Zálibu také našel ve voyerismu a sebeuspokojování pomocí autoerotického zadušení. Postupem času se jeho posedlost něžným pohlavím začala projevovat i na zevnějšku.

Oblékal se do dámského oblečení, ukájel se nad spodním prádlem a fotil se svázaný s ženskou maskou na obličeji. Jak se ale říká, s jídlem roste chuť a po nějaké době mu jeho pomatený a uzavřený svět přestal stačit. Navenek se ale dokázal velmi dobře přetvařovat. Sousedé o něm říkali, že byl vždy velmi přátelský a milý.

Provokativní dopisy

První čtyřnásobné vraždy se dopustil v roce 1974 v Kansasu. Jeho oběťmi se stali členové rodiny Oterových. Jejich mrtvá těla objevil nejstarší syn Charlie, který byl v té době ve škole. Po hrůzném činu Rader napsal dopis, ve kterém vše do detailu popsal. Ten pak schoval do knihy ve veřejné knihovně. Věděl, že se dříve či později najde.

O čtyři roky později poslal dopis televizní stanici KAKE, v němž se přiznal k dalším třem vraždám žen. A právě v onom doznání navrhl, že mu mohou říkat zkráceně BTK. Na konci sedmdesátých let se pokusil o další dvě vraždy. První mu nevyšla, a jak později vypověděl, byl vzteky bez sebe. Ta druhá mu již, bohužel, vyšla. V roce 2004 bylo vyšetřování oficiálně odloženo. Rader toho využil a začal posílat další dopisy a fotky svázaných obětí. O rok později byl konečně zatčen, a to na základě dat z dokumentů, které poslal na disketě.

10 doživotních trestů

Dennis Rader byl soudem obviněn z deseti vražd prvního stupně a odsouzen k deseti nepodmíněným doživotním trestům, čili k 175 letům vězení. V současnosti si svůj trest odpykává v nápravném zařízení v Kansasu. Kromě seriálu Pád se stal inspirací i pro povídku Stephena Kinga Dobré manželství. Jeho postava se také ukázala v seriálu internetové platformy Netflix Mindhunter, jenž sleduje práci behaviorální jednotky FBI.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Dennis Rader

Prima Krimi: Pád

Netflix: Mindhunter

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články