Mrazivá kaple v portugalské Évoře: Visí tu mumie pachatelů domácího násilí

Mrazivá kaple v portugalské Évoře: Visí tu mumie pachatelů domácího násilí
Zdroj: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 Alonso de Mendoza – Public Domain
Évora je malebným portugalským městem.Nachází se tu však mrazivá památka - kostnice (Capela dos Ossos). Najdete ji hned vedle vchodu do évorského kostela sv. Františka. Kostel sv. Františka.Morbidní nápis na portálu kaple v překladu znamená: My kosti zde přítomné, čekáme na ty Vaše.+ 8 fotek+ 9 fotek

Z portugalské Évory pochází smutná legenda o týrané ženě, která těsně před smrtí proklela svého manžela a syna. Základním poselstvím legendy je, že se k sobě mají manželé chovat slušně a s patřičnou úctou. Z kaple, ve které visí i těla údajných viníků, dodnes mrazí.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 04. 10. 2019 07:15

Strašidelná kostnice

V malebném portugalském městečku Évora najdeme na první pohled obyčejný kostel. Hned nad vstupní branou nás ale uvítá morbidní nápis: „My kosti zde přítomné čekáme na ty vaše“. Interiér byl totiž v 16. století vybudován z kosterních pozůstatků více než 5000 lidí. Návštěvníci tu pak mají meditovat nad konečností lidského života a pomíjivostí světských statků.

Bolestný příběh

V Évoře prý kdysi žila zbožná katolička, kterou krutě týral její manžel i syn. Muž jednou při záchvatu běsnění ubil nebohou manželku k smrti. Než žena naposledy vydechla, stačila prohlásit, že ji oba násilníci budou do hrobu brzy následovat, jejich hříšné duše propadnou samotnému peklu a jejich mrtvá těla země nikdy nepřijme. Tak, jak žena předpověděla, se brzy stalo.

Těla nelze pohřbít

Co říká legenda? Měšťané se prý oběma prokletým mužům snažili vykopat hrob, ale nešlo to. Mniši proto zavěsili jejich těla do kaple jako mravní ponaučení a výstrahu před podobným jednáním. Obě mrtvoly visí v zachovalém stavu v kapli dodnes, aniž by existovaly zprávy o jejich mumifikaci.

Univerzálním mravním poučením z tohoto příběhu je, že se máme ke svým nejbližším chovat laskavě a s úctou.

NA MUMIE TYRANŮ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články