Smrt stopařek: Film byl oproti realitě čajíček. Vrah Somora neznal slitování a liboval si v bolesti

 Smrt stopařek
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Smrt stopařek je příběhem dvou mladých žen, které si chtěly jen udělat výlet do hor. Padly však do spárů bestiálního vraha.Film se inspiroval zločinem Miroslava Somory. Jeho minulost byla plná sexuálních deliktů a pobytů na psychiatrii. Na stříbrném plátně jej ztvárnil polský herec Marek Perepeczko. Kvůli filmu se na čtyři měsíce zbavil všech svých pracovních závazků.Dáda Patrasová jej popsala jako milého a inteligentního hromotluka. Dokonce jej musela přemlouvat k tomu, aby ji začal ve filmu dusit pořádně.+ 2 fotky+ 3 fotky

Krimifilm Smrt stopařek patří mezi drsnější díla československé kinematografie, zdaleka však neodráží hrůzy, které se děly ve skutečnosti. Bestiální vrah neměl slitování a na nevinné dívky udeřil plnou silou. Nic mu nebylo svaté. Co se tehdy stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 10. 2020 16:00

Chcete si znovu připomenout film Smrt stopařek? Tak se podívejte dnes ve 20:00 na Prima Max. Řidič Charvát je bývalý vězeň a násilník. Nikdo to ale o něm neví. Jednoho dne se neudrží a zabije dvě stopařky. Když se zbaví těl, myslí si, že má vyhráno. Později se však dostaví strach z možného dopadení. Rozhodne se tak prchnout do zahraničí a jako rukojmího si vezme syna své bytné.

Výlet do Vysokých Tater

Vierka a Táňa byly jen dvě obyčejné studentky, které si chtěly udělat výlet do hor. Bohužel zmeškaly vlak, a tak zkusily stopovat. Místo ochotného řidiče jim však zastavil bestiální vrah Miroslav Somora. Jelikož řídil nákladní automobil, bylo v něm dost místa na to, aby si unavené dívky zdřímly. To, co se dělo pak, by určitě nepřály ani svým nejhorším nepřátelům.

Probudila je obrovská bolest. Somora, hnán sexuálním chtíčem, začal do obou dívek mlátit utahovacím klíčem. Až upadly do bezvědomí, zasadil jim několik ran nožem. Poté ještě znásilnil mrtvolu jedné z dívek. Když byl jeho hrůzný čin dokonán, rozhodl se odvézt těla na skládku u Valašských klobouků, kde na ně naházel odpadky. Pak se v klidu vrátil za svou rodinou.

Sklapla past

Možná si myslel, že je jeho plán geniální. Zapomněl však na to, že existují všímaví občané. Místním totiž neušel pozornosti jeho náklaďák. Zajímalo je, co tam dělá. Jakmile odjel, vydali se skládku zkontrolovat. Jeho oběti tak byly prakticky objeveny ihned po činu. Svědci i podrobně popsali vrahovo vozidlo.

Policisté šli najisto. Somoru přistihli při umývání zakrvácené kabiny auta. Vše jim nevzrušeným hlasem přiznal. Za sexuální přečiny byl již několikrát odsouzen, dokonce utekl z psychiatrické léčebny. Rozsudek tak byl zcela jasný a v duchu oko za oko a zub za zub. Za necelé tři roky mu popravčí nasadil na krk oprátku.

Marek Perepeczko

Filmového vraha si zahrál polský herec Marek Perepeczko. Žádný jiný film u nás nenatočil, a přesto zde zanechal nesmazatelnou stopu. “Vypadal jako hromotluk, ale přitom byl velmi něžný a sečtělý. Byla to taková křehká duše,” zavzpomínala na “svého” vraha Dáda Patrasová. “Zpočátku mne ani nechtěl moc škrtit, když jsem mu ale řekla, aby se do toho opřel, zůstaly mi ještě několik dní na krku otisky jeho prstů.” 

Perepeczko zemřel v roce 2005 na infarkt. Kromě herectví se věnoval také kulturistice, kterou velmi miloval. Nějakou dobu rovněž pobýval v Austrálii, kam v osmdesátých letech emigroval. Kromě vážných rolí se dokázal uplatnit i v komediích. Vidět jsme jej mohli třeba v seriálu z policejního prostředí s názvem 13. posterunek, který u nás získal poměrně vysoké hodnocení.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Smrt stopařek

Wikipedia.pl: Marek Perepeczko

Kriminalistika.eu: Miroslav Somora

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články