Důvěrný nepřítel: Z původně zamýšlené komedie udělal režisér Janák thriller

V domě se také množí zprvu zdánlivě nevinné lapálie, výpadky a poruchy, díky nimž houstne nálada.
Zdroj: Facebook
Důvěrný nepřítel je česko-slovenský film režiséra Karla Janáka z roku 2018.Pojednává o mladých manželech, programátorovi Andrejovi a sochařce Zuzaně, kteří se nastěhují do inteligentního domu, který je možné ovládat hlasem.Postupem času se ale v domě začnou dít divné věci, Zuzana, která je často sama doma, se cítí být domem sledována a není jasné, jestli dům někdo nehacknul.Hlavním hráčem filmu není ani Vojtěch Dyk coby typicky mimoňský počítačový vývojář, ani Gabriela Marcinková v roli jeho ženy, jejíž sochařské snažení se právě ocitá v tvůrčí krizi, nýbrž dům, který testují.+ 6 fotek+ 7 fotek

Snímek režiséra kultovních teenagerovských komedií Snowboarďáci a Rafťáci můžete dnes večer vidět na televizních obrazovkách. Mrazivý thriller Důvěrný nepřítel, ve kterém si hlavní roli zahrál Vojtěch Dyk a slovenská kráska Gabriela Marcinková, měl být přitom původně komedie.

Petra Járková
Petra Járková 08. 09. 2019 16:00

Mádl dohazovačem

Právě Janák, kterého pro režírování tohoto filmu „dohodil“ producentům Jiří Mádl, jej ale upravil a zpracoval do vážnější roviny.

„Původně to vlastně byla více komedie, možná i proto jsem byl na doporučení Jirky Mádla osloven k režírování já, ale když jsem si to přečetl, tak mi přišla škoda si z toho dělat legraci, já to viděl ve vážnější rovině. Prostě téma pro thriller, který z toho nakonec vznikl,“ říká Karel Janák, režisér filmu Důvěrný nepřítel.

Natáčení

Natáčelo se 38 dní v Bratislavě, Vysokých Tatrách i v Praze. Vzhledem k tomu, že moc času nebylo, bylo to náročné jak pro herce, tak pro štáb. Všichni se ale obrnili trpělivostí a sehraná parta je na výsledku filmu bezesporu vidět.

Inteligentní dům

Andrej v podání Vojty Dyka pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu, který má znamenat revoluci v bydlení.

Noční můra

Dům je ovládán pouhým hlasem a má obyvatelům zajišťovat maximální luxus i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací projektu. Spolu se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou, kterou zahrála krásná Gabriela Marcinková, se nastěhují do funkčního prototypu, luxusního domu ze skla a kamene uprostřed nádherné přírody. To, co se ze začátku jevilo jako pohádka, se však pomalu ale jistě mění v noční můru.

„Téma moderní inteligence se týká nás všech, at’ chceme, nebo ne, proto jsem rád, že se podařilo tento projekt nakonec zrealizovat. Pro mě je to navíc nový žánr, takže o to větší výzva,“ uvedl k filmu režisér Karel Janák.

Dalších rolí se ve filmu ujali například Ondřej Malý, Roman Luknár, Pavel Rímský nebo Zuzana Porubjaková. Za kameru usedl zkušený Martin Šácha, kostýmní návrhy vytvořila pro film Michaela Hořejší. Producentem a distributorem snímku v ČR je Bohemia Motion Pictures.

NA SNÍMKY Z FILMU DŮVĚRNÝ NEPŘÍTEL SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články