Konfident: Jiří Mádl jako tajný agent v prvním slovenském filmu o StB

Konfident je český film Juraje Nvoty z roku 2012.
Zdroj: Česká televize
Konfident je český film Juraje Nvoty z roku 2012.Film je je dalším z pokusů podívat se kriticky na naši (československou) normalizační minulost.Film vychází ze skutečného příběhu z 60. let minulého století v Československu.Hrdina filmu Konfident Adam pracuje po absolvování základní vojenské služby jako dispečer na sportovním letišti poblíž někdejší západní hranice Československa, kde prožívá i vojenskou invazi v srpnu 1968.+ 6 fotek+ 7 fotek

Hlavním hrdinou filmu Konfident je Jiří Mádl, který herecky září v příběhu o radioamatérovi, jenž se stal rukojmím své doby. Dokáže Adam přežívat v atmosféře strachu a nejistoty, kde se nedá nikomu věřit? Jaké zajímavosti jste o filmu nejspíš nevěděli a jakých chyb se filmaři dopustili?

Petra Járková
Petra Járková 08. 08. 2019 16:00

Hrdina filmu Konfident Adam pracuje po absolvování základní vojenské služby jako dispečer na sportovním letišti poblíž někdejší západní hranice Československa, kde prožívá i vojenskou invazi v srpnu 1968. Aniž si to tehdy sám uvědomí, právě tam začíná jeho dramatický příběh.

Název

Konfident je spolupracovník tajné policie, zatímco zde je hrdinou zaměstnanec tajné policie, konkrétně příslušník Státní bezpečnosti. Název tak nereflektuje děj. Jedná se o první slovenský film o státní bezpečnosti.

Námět

Námět snímku vychází z autentických archivních materiálů Ústavu pamäti národa v Bratislavě. Předlohou hlavnímu hrdinovi byl radioamatér, který se v bývalém Československu dostal do centra pozornosti Státní bezpečnost.

Osvěta

Film byl zdarma promítán na jednom ze slovenských gymnázií pro více než 200 studentů. S těmi následovala po shlédnutí diskuze na téma socialismus.

Historické muzeum

Scéna s vojenskou automobilovou kolonou se natáčela v areálu Vojenského historického múzea Piešťany, které jednotlivé muzejní exponáty zapůjčilo.

Radiolokátory

Skutečnosti neodpovídá, že by sovětští vojáci obsluhovali radiolokátory na hranicích s Rakouskem. Ochrana hranic zůstala v působnosti Pohraniční stráže. Sovětská vojska ostatně nebyla rozmístěna poblíž hranic Československa s NSR a Rakouskem.

Prezident

Film se odehrává na přelomu 60. a 70. let, v kancelářích ale visí obrazy Gustáva Husáka coby prezidenta. Ten však nastoupil do úřadu až v roce 1975.

Časopis ABC

V dětském pokoji učitelových dvojčat lze vidět nalepené stránky se seriálem z časopisu ABC „Kruanova dobrodružství“. Zmíněný komiks ale vycházel až od roku 1973, tedy o pět let později, než je děj filmu situován.

Členství v KSČ

Adam Horný (Jiří Mádl) je necelý rok po svém přijetí do „konfidentského“ stavu členem KSČ. Budoucí straníci však museli být dva roky pouze kandidáty, teprve poté jim bylo členství schváleno.

NA SNÍMKY Z FILMU KONFIDENT SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články