Seřadili jsme manželky našich prezidentů podle krásy. Souhlasíte?

Dagmar Havlová
Zdroj: Česká televize
Hana BenešováBožena NovotnáDagmar HavlováIvana Zemanová+ 7 fotek+ 8 fotek

Manželky českých prezidentů jsou samostatnou kapitolou , o které se sluší zmínit. Na Pražském hradě se jich vystřídalo už jedenáct. Některé byly krásné, jiné chytré, další milé nebo rázné a dvě z nich dokonce zastupovaly dcery. Které z nich si lid oblíbil nejvíce a které považujeme za nejkrásnější?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 02. 01. 2019 12:59

 

Každý z našich prezidnetů měl po boku minimálně jednu ženu. O jejich inteligenci, vystupování a oblíbenosti můžeme jen spekulovat, o jejich kráse se však můžeme přesvědčit na vlastní oči. Která z prvních dam je pro vás ta nejkrásnější? Podívejte se na náš žebříček! Souhlasíte s ním?

Dagmar Havlová

Krásná, talentovaná, přirozená. Taková je Dagmar Havlová. Lid by ji možná miloval od začátku, kdyby nebyla až druhou manželkou Václava Havla. Lidé vzpomínali na distingovanou Olgu a komediantce Dáše nemohli přijít na jméno. Národ si získala až tím, jak se o nemocného Václava starala v dobách jeho těžkých nemocí. Jako první dáma ho mimo jiné doprovázela při pracovních povinnostech a začala se věnovat charitě. O tom, že byla krásná a ostatní státníci světa ji Havlovi záviděli, nemusíte pochybovat.

Livia Klausová

Pokud někomu role první dámy sedla jako ulitá, jednalo se o Livii Klausovou. Elegantní, slušná, vychovaná, chytrá a znalá etikety. Aby také ne, když žila s Václavem Klausem patnáct let před jeho nástupem na prezidentský trůn. Dokonce díky ní vzrostla i oblíbenost škrobeného politika, jímž její manžel bezesporu je.

Irena Svobodová

Roku 1968 přišlo na řadu osvěžení v podobě Ireny Svobodové. Tato žena uměla vrátit roli první dámy po předchozím půstu. Nebyla přehnaně aktivní, její manžel také ne a úřad nějak zvlášť neprožívali. Za jejich vlády se začal Hrad opět otvírat veřejnosti.

Olga Havlová

První dáma, kterou milovaly davy obyčejných lidí, státníků i intelektuálů. Její rázná povaha a ochranitelské ambice, které prokazovala Václavu Havlovi celý život, ji vynesly u společnosti do nebe. Po její smrti truchlil národ ještě dlouho a Havlovi novou manželku nemohl odpustit.

Charlotte Garrigue Masaryková

Charlotte byla stejně oblíbená jako její manžel, první československý prezident. Nejen že díky své americké povaze působila velmi sebevědomě, ale navíc uměla velmi skromně vystupovat. Nebazírovala na osloveních jako "milostivá paní" a nechávala si říkat paní Masaryková. I když nebyla rodilou Češkou, naučila se skvěle náš jazyk a lid ji miloval. Bohužel pobývala velmi často v sanatoriu, tudíž role první dámy plynule přešla na dceru Alici.

Ivana Zemanová

Pošťačka bez vkusu. Bohužel. Nepříliš pohledná a chytrá Ivana se po boku prezidenta Zemana na veřejných akcích moc neobjevuje. Většinou její místo nahrazovala dcera Kateřina, která vedla i tatínkovu prezidentskou kampaň. Bohužel poté, co na ni praskla obliba v v navštěvování pornovečírků, odjela do ciziny a její místo opět musela zastoupit maminka Ivana. Věříme, že radost z toho rozhodně neměla.

Hana Benešová

Hana byla za Edvarda vdaná téměř 40 let. Nikdy nebyla dost bystrá a vzhledem k tomu, že její manžel upřednostňoval věcné jednání a ona mohla tak maximálně mluvit o počasí a občerstvení, nebyla svému manželovi v politice moc platná. Po smrti Beneše zůstala sama a po okupaci v roce '68 se stáhla do ústraní. Lidé ji přesto na ulicích poznávali a pro její jednoduchost ji milovali. 

Božena Novotná

O Boženě Novotné toho moc nevíme, nebývala vidět, nepsalo se o ní a věděla proč. Když už totiž nějaký ten rozhovor  poskytla, bylo znát, že je velmi prostoduchá a manželovi dělá ostudu. Nejlépe se tedy cítila v pohodlí domova.

Viera Husáková

Manželka posledního komunistického prezidenta Gustáva Husáka se odmítala přestěhovat z Bratislavy, takže roli první dámy vykonávat nemohla. Veřejnost ji proto moc neznala, nerespektovala ji a nikdy jí nepřišla na chuť.

Marta Gottwaldová

Nevzhledná, ne příliš bystrá a oblíbená, taková byla manželka dalšího českého prezidenta. Lidé si z ní dělali legraci, protože trpěla celou řadou komplexů. Byla nemanželské dítě, pracovala jako služka a její snaha podobat se svým předchůdkyním vyznívala dosti směšně. Chyběla jí noblesa a kvůli jejímu nošení kožichu i v létě se jí smála celá Praha.

Marie Zápotocká

Tahle zapálená komunistka oslovovala svého manžela, prezidenta Antonína Zápotockého, i na veřejnosti "táto". Nikdy si na rozdíl od svých předchůdkyň nechtěla hrát na dámu a chovala se jako klasická žena v domácnosti. Všichni na ni vzpomínají jako na hodnou, bodrou ženu a hospodyňku.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články