Milovaná herečka i první dáma Dagmar Havlová slaví 67. narozeniny: Vztah s Havlem dlouho tajila, na roli ve Vlastnících kývla hned

Dagmar Havlová, rozená Veškrnová je česká herečka. V roce 1997 se stala manželkou českého prezidenta Václava Havla a první dámou České republiky. Od roku 2016 používá jméno Dagmar Havlová-Veškrnová.
Zdroj: Wikimedia Commons/Lukáš Fronk, CC BY SA 3.0
Dagmar Havlová, rozená Veškrnová je česká herečka. V roce 1997 se stala manželkou českého prezidenta Václava Havla a první dámou České republiky. Od roku 2016 používá jméno Dagmar Havlová-Veškrnová.
Dagmar Havlová se narodila v rodině hudebního skladatele Karla Veškrny a jeho ženy Markéty v Brně–Židenicích. Jejím strýcem byl kněz podzemní církve Vladimír Julián Veškrna.V Brně účinkovala v Divadle na provázku. Po příchodu do Prahy byla Dagmar Havlová stálou členkou Divadla Jiřího Wolkera a účinkovala také v Semaforu. Od roku 1979 vystupovala Dagmar Havlová v Divadle na Vinohradech. + 3 fotky+ 4 fotky

Dáša Havlová už toho za svůj život zvládla hodně. Stala se úspěšnou divadelní, filmovou i televizní herečkou a oblíbenou první dámou. Navíc se říká, že bez její obětavé péče by tu prezident Havel nebyl mnohem dřív. Nyní excelovala ve filmu Vlastníci, který se stal jedním z nejúspěšnějších filmů roku 2019.

Petra Járková
Petra Járková 22. 03. 2020 08:00

Dagmar Veškrnová se narodila do rodiny hudebního skladatele Karla Veškrny a jeho ženy Markéty. Roku 1971 odmaturovala na státní konzervatoři v Brně, následně nastoupila na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, kterou v roce 1975 absolvovala. Po příchodu do Prahy se stala stálou členkou Divadla Jiřího Wolkera a hostovala také v Semaforu.

Filmové role

Dášinou první velkou rolí byla bláznivá Dana z komedie Juraje Herze Holky z porcelánu. Film měl premiéru roku 1974 a otevřel jí dveře do filmového světa. Další rolí, kterou si získala diváky, je zvědavá Anna z krimikomedie Holka na zabití. Celkem natočila více než 60 filmů a 250 televizních inscenací. Zahrála si i ve filmu Václava Havla Odcházení. V roce 2013 také televize uvedla pokračování legendárního seriálu Sanitka, ve kterém ztvárnila jednu z hlavních postav.

Život s Havlem

Roku 1997 si vzala tehdejšího prezidenta Václava Havla a kariéra šla do ústraní. S Havlem se prý scházela ještě za života jeho první ženy Olgy, ale svůj vztah tajili. Když pak Olga Havlová zemřela, pár se začal objevovat na veřejnosti a za necelý rok po její smrti se vzali. Národ to těžce nesl a nemohl novopečené paní Havlové přijít na jméno. Dáša si však lidi získala zpět na svou stranu. O Václava pečovala s láskou, vervou a bojovností lvice. Říká se, že kdyby nebylo jí, Havel by tu nebyl mnohem dříve. Prý ho několikrát zachránila hrobníkovi z lopaty.

Role první dámy

Po dobu, kdy plnila roli první dámy, se vzdala herectví. Rozhodně ale nezahálela a založila například Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Po přestávce se ke hraní v roce 2006 vrátila, a to ve hře Chvíle pravdy. Nyní působí v Divadle na Vinohradech, kde ji můžete vidět například v představení Lev v zimě.

Dáša a Vlastníci

Naposledy nadšeně kývla na nabídku účasti v televizním filmu Vlastníci a udělala dobře. Nejen, že byla za roli paní Horvátové nominována na Českého lva, ale natáčení si prý neskutečně užívala. V dialozích improvizovala a s kolegy zažila spoustu legrace. Sama říká, že přesně tuhle roli si vždycky chtěla zahrát.

Narozeniny

Dnes slaví tahle herecká legenda 67. narozeniny a i když se říká, že si občas dopomůže nějakou tou zkrášlovací procedurou, vypadá Dáša na svůj věk stále dobře a my jí přejeme hodně zdraví a mnoho dalších splněných rolí.

NA TO, JAK ŠEL ČAS S DÁŠOU HAVLOVOU, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články