Třicet let od smrti Grety Garbo: Začínala jako myčka vlasů u kadeřníka, působila lhostejným projevem

Třicet let od smrti Grety Garbo: Začínala jako myčka vlasů u kadeřníka, působila lhostejným projevem
Zdroj: Pixabay.com
Greta Garbo, vlastním jménem Greta Lovisa Gustafsson, byla švédská filmová herečka, jež se stala jednou z hollywoodských legend.Pocházela z chudé rodiny a k herectví se musela těžce propracovávat. Nejprve pracovala jako prodavačka klobouků v jednom stockholmském obchodním domě.Zde také natočila několik reklam na klobouky, což způsobilo, že nezůstala nepovšimnuta a pomohlo jí to i ke studiu herectví na švédské herecké akademii. Zde se seznámila s tehdy slavným režisérem Maurice Stillerem. Její zvláštní osobnostní typ a vysoká fotogeničnost na něj zapůsobily a na jeho popud v roce 1923 debutovala ve filmu – svou první nevelkou, ale výraznou roli dostala ve snímku Gösta Berling, který ale nebyl příliš divácky úspěšný. + 6 fotek+ 7 fotek

Pocházela z chudé dělnické rodiny, která neměla na růžích ustláno. Toužila však po kariéře herečky a k tomuto snu vedla trnitá cesta. Greta se ale nevzdala a stala se hollywoodskou hvězdou.

Petra Járková
Petra Járková 15. 04. 2020 07:29

Herečka, vlastním jménem  Greta Lovisa Gustafsson, se narodila ve Švédsku a od malička toužila být hvězdou první velikosti. Pocházela však z chudé rodiny. Ve třinácti opustila dívčí školu a o rok později jí zemřel otec. Musela si tedy začít vydělávat.

Myčka vlasů

Začínala jako myčka vlasů u kadeřníka, poté prodávala klobouky v obchodním domě. Tam si jí také všimla klobouková firma a nafotila s ní katalog na klobouky. Díky tomu se dostala do hledáčku režiséra Erika A. Petschlera, který jí nabídl první malou roli v komedii Luffar-Petter.

Filmové začátky

Poté se Greta rozhodla studovat herectví na švédské herecké akademii, kam začala chodit roku 1922. Tak poznala slavného režiséra Mauritze Stillera, který se rozhodl udělat z ní hvězdu. Tvrdil, že je zvláštní fotogenický typ, proto by se skvěle hodila do filmu  Gösta Berling, kde nakonec získala malou, ale zásadní roli. Poté přišel film Ulička, kde není radosti. Tam si zahrála s kolegyní Marlene Dietrichovou.

Fascinace Hollywoodem

I přesto, že vůbec neuměla anglicky, fascinoval ji Hollywood a rozhodla se v něm prosadit. Roku 1927 odcestovala do USA, kde pracovala pro firmu Metro-Goldwyn-Mayer.

Němý film

Kvůli jazykové bariéře začínala na němém filmu, kterých natočila asi deset. Poté ale zazářila i ve filmu mluveném. Její lehký evropský akcent a posmutnělý výraz z ní udělal jednu z nejobsazovanějších  hollywoodských hvězd.

Lhostejný dojem

Největší úspěch měla Greta ve 30. letech 20. století, kdy hrála v každém lepším filmu. Na diváky působila lhostejným dojmem a smutným hereckým projevem. Do toho její charisma a erotický nádech byly jasnou volbou pro obsazování do rolí.

Konec kariéry

Greta Garbo však kariéru ukončila velmi brzy, v podstatě s příchodem 2. světové války. Roku 1954 obdržela Oscara za celoživotní tvorbu.

NA SNÍMKY GRETY GARBO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články