Topmodelka Pavlína Pořízková slaví 55. narozeniny: Po emigraci rodičů ji komunisté drželi sedm let v zajetí

Topmodelka Pavlína Pořízková slaví 55. narozeniny: Po emigraci rodičů ji komunisté drželi sedm let v zajetí
Zdroj: Wikimedia Commons/David Sedlecký, Own work, CC BY-SA
Pavlína Pořízková, psáno také Paulina Porizkova je americká supermodelka českého původu, která se stala nejmladší modelkou na obálce Sports Illustrated Swimsuit Issue.V roce 1968 emigrovali její rodiče do Švédska, Pavlína zůstala v Československu. Úřady jí dovolily odjet za rodiči až v roce 1975, kdy se za ně přimluvil švédský premiér Olof Palme.Po rozvodu rodičů žila v chudobě až v roce 1980 poslala kamarádka její fotografie do modelingové agentury.Její výška 180 cm a míry 86–57–89 jí vynesly kontrakt v Paříži. V roce 1983 se odstěhovala do Spojených států. + 3 fotky+ 4 fotky

Pavlína Pořízková je první a nejslavnější supermodelkou českého původu. V dětství to ale neměla vůbec jednoduché kvůli emigraci rodičů, která ji ale naopak přivedla k profesní dráze, na kterou by se v takovém rozměru v tehdy ještě komunistickém Československu nedostala. Zahrála si i v řadě filmů, napsala román, stala se hrdinkou jiného románu, píše blog. Ani se nechce věřit, že jedna z nejkrásnějších žen světa slaví už 55. narozeniny – narodila se 9. dubna 1965.

Milan Valden
Milan Valden 09. 04. 2020 07:30

Rodačce z Prostějova byly pouhé tři roky, když přišla srpnová okupace Československa 1968 a její rodiče emigrovali do Švédska. Anna a Jiří Pořízkovi byli nezralí a mladí, vášniví a zbrklí a zbrklý byl i jejich útěk za hranice už čtyři dny po okupaci z 21. srpna. Tříletou Pavlínu nechali u prarodičů v domnění, že se s ní brzy shledají. Netušili, že ji uvidí až jako desetiletou…

Československé úřady nechtěly malou Pavlínu za rodiči pustit a její rodiče vedli dlouhou a marnou právní bitvu o svou dceru, která plnila stránky švédských novina a byla jedním z důkazů zvůle totalitního režimu. Pavlínina zoufalá matka, už jako švédská občanka, dokonce odjela zpět do Československa, když byla podruhé těhotná, aby dceru získala zpět. Byla ale zadržena Státní bezpečností a nakrátko i uvězněna.

Dětství ve Švédsku

Teprve mezinárodní politický nátlak pod vedením švédského premiéra Olofa Palmeho na komunistickou vládu v Praze přinutil úřady poslat v roce 1975 Pavlínu za rodiči do Švédska. To už jí bylo 10 let. Stala se také švédskou občankou a zdálo se, že vše už bude jen dobré. Pak ale rodinu opustil otec a dokonce odmítl platit na Pavlínu a jejího mladšího bratra Jáchyma výživné, a tak děti v péči matky nevyrůstaly zrovna v blahobytu. Matka musela pracovat a o domácnost se starala hlavně Pavlína.

Náhodná cesta k modelingu

V roce 1980 poslala jedna její kamarádka, nadaná fotografka, Pavlíniny fotky do modelingové agentury Elite s nadějí, že si někdo všimne jejího fotografického talentu. Jenže v agentuře si ředitel všiml krásné Pavlíny a té se tak v 15 letech otevřela cesta do centra módy, Paříže, do světa, na který možná sama ani nepomyslela…

Supermodelka

S krásnou tváří, s výškou 182 centimetrů a s mírami 86–57–89 Pavlína – ve světě známá jako Paulina Porizkova – brzy prorazila v modelingu a postupně se stala stejnou legendou jako třeba Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Kate Moss nebo Claudia Schiffer. Až po ní přišly další české supermodelky jako Tereza Maxová, Eva Herzigová nebo Simona Krainová.

V roce 1983 se Pavlína odstěhovala do Spojených států amerických. Úspěch měly její fotografie na titulní straně časopisu Sports Illustrated Swimsuit Issue, kde se v 18 letech stala nejmladší modelkou na obálce tohoto titulu. Později se objevila i na obálce Playboye a mnoha dalších časopisů. Magazín Harper’s Bazaar ji v roce 1992 zařadil mezi deset nejkrásnějších žen světa.

V roce 1989 se provdala za rockového zpěváka Rica Ocaseka, jehož prarodiče pocházeli z Československa. Ocasek zpíval ve skupině The Cars a s Pavlínou měl dva syny. Jejich manželství trvalo až do rozvodu v roce 2017; Ric Ocasek zemřel o dva roky později. Po roce 1989 se se jménem již slavné světové supermodelky a nyní už Američanky mohlo šířeji seznámit i publikum v Československu. Ostatně Pavlína se do rodné země vrací ráda.

Herečka, spisovatelka a hrdinka románu

Pavlína Pořízková ale nezůstala jen u modelingu. Už v letech 1983 a 1984 se objevila ve filmech Portfolio a Covergirl, v roce 1987 pak ve výrazné roli ve filmu Anna. O dva roky později si zahrála po boku Toma Sellecka v krimikomedii Její alibi a v roce 1993 se objevila ve slavném filmu Emira Kusturicy Arizona Dream, v němž hrál Johnny Depp. Až do roku 2004 si zahrála v další desítce méně známých filmů a později i v epizodě seriálu Zoufalé manželky.

V roce 2007 vydala román Léto modelky, který vyšel v letech 2008 a 2015 i v češtině. Příběh se odehrává v roce 1980 a vypráví o patnáctileté dceři českých emigrantů Jiřině, která přijíždí ze Švédska do hlavního města módy Paříže, aby zkusila štěstí jako modelka… Pavlína dnes píše svůj vlastní blog a stala se i jednou z hlavních hrdinek úspěšného románu Martiny Formanové Případ Pavlína (2014), který poutavě zpracovává dramatický příběh emigrace jejích rodičů a boj o znovushledání s dcerou.

NA FOTKY PAVLÍNY POŘÍZKOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje:

V zajetí železné opony: Letadlo pro Pavlínu - dokument ČT

https://en.wikipedia.org/wiki/Paulina_Porizkova

https://www.csfd.cz/tvurce/9583-pavlina-porizkova

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články