Spencer Tracy: Hollywoodský herec miloval Katharine Hepburn, ale kvůli víře se nemohl rozvést s manželkou

Spencer Tracy: Hollywoodský herec miloval Katharine Hepburn, ale kvůli víře se nemohl rozvést s manželkou
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Americký herec Spencer Tracy si zahrál ve více než sedmdesáti filmech, devětkrát byl nominován na Oscara a dvakrát si ho odnesl.Začínal v malých rolích na Broadwayi, pak si zahrál hlavní roli ve hře The Last Mile (1930).Ve filmech začal hrát od roku 1930; zde ve filmu Byl jsem lynčován (1936), který byl jeho prvním hitem.Prvního ze dvou Oscarů získal za film Stateční kapitáni (1937).+ 4 fotky+ 5 fotek

Americký herec Spencer Tracy patří k těm, o nichž se říká, že to byli herci charakterní. Neoplýval fyzickou krásou, avšak svým hereckým talentem a lidskostí, kterou otiskl do svých rolí, oslovoval diváky i kritiky a zařadil se k největším hollywoodským ikonám. Zahrál si ve více než sedmdesáti filmech, devětkrát byl nominován na Oscara a dvakrát si ho odnesl. Přes pětadvacet let měl milenecký vztah s herečkou Katharine Hepburn, ale kvůli své katolické víře se nemohl rozvést s manželkou Louise. Narodil se před 120 lety, 5. dubna 1900.

Milan Valden
Milan Valden 05. 04. 2020 07:30

Na filmovém plátně se poprvé objevil až ve 30 letech. Do té doby si myslel, že kvůli chybějící fyzické kráse od filmu nic čekat nemůže. Původně podle přání svého otce studoval na jezuitské přípravce a chtěl se stát knězem. Na konci první světové války se dal k námořnictvu, s opravdovou válkou ale do styku nepřišel.

Herecké začátky

Tracy byl zařazen do Northwestern Military Academy a posléze Wisconsin’s Ripon College, kde se seznámil s dramatickým uměním a rozhodl se pro hereckou dráhu. Nastoupil na New York’s American Academy of Dramatic Arts a objevoval se v malých rolích na Broadwayi, například si zahrál jednoho z robotů v dramatu Karla Čapka R.U.R. Živil se, jak se dalo, postupně se propracoval mezi uznávané herce a dostalo se mu i větších rolí. Hlavní si pak konečně zahrál ve hře The Last Mile, kde ztvárnil usvědčeného vraha v cele smrti.

Do filmu ho doporučil slavný režisér John Ford, který Tracyho viděl v jedné hře. Od roku 1930 tak Tracy začal hrát i ve filmech. Zpočátku dostával především role gangsterů a dalších drsných chlapíků. Čím dál víc však bylo jasnější, že se v něm skrývá velký potenciál.

Hvězda se dvěma Oscary

V roce 1935 s Tracym uzavřel dlouholetý kontrakt producent Irving G. Thalberg ze studia MGM. Za film San Francisco (1936) získal Tracy první oscarovou nominaci. Oscara pak dostal hned za rok za film Stateční kapitáni (1937), v němž hrál portugalského rybáře. A o rok později následoval druhý Oscar za film Muži zítřka (1938), který udělal z Tracyho hvězdu natrvalo. Svého skutečného hrdinu, nebraského otce Flanagana, věnujícího se práci s problémovými chlapci, zahrál velmi civilně a přesvědčivě, takže nadšení vzbudil jak u diváků, tak u kritiky. Tracy byl dlouhá desetiletí prvním a jediným hercem, který získal Oscara za hlavní roli dva roky po sobě; to samé se pak podařilo zopakovat zatím jen Tomu Hanksovi v letech 1993 (Philadelphia) a 1994 (Forrest Gump).

Poslední oscarová nominace in memoriam

Následně byl Tracy na Oscara nominován ještě šestkrát, vždy za hlavní role, například za komedii Nevěstin otec (1950), v níž mu dceru hrála Elizabeth Taylor, za adaptaci Hemingwayovy novely Stařec a moře (1958), za Norimberský proces (1961) a také za svůj vůbec poslední film Hádej, kdo přijde na večeři (1967), jehož premiéry – a tedy ani oscarové nominace – se ale již nedožil. Tracy zemřel 17 dní po natočení posledního záběru na infarkt, 10. června 1967, bylo mu 67 let. V tomto filmu si podeváté a naposledy zahrál se svou životní láskou Katharine Hepburn. Ta film nikdy nedokázala zhlédnout, prý by to bylo, jako kdyby pozorovala svého Tracyho na smrtelném loži…

Manželství s Louise

V roce 1923 se Tracy oženil s herečkou Louise Treadewellovou, se kterou vydržel ve formálním manželském vztahu až do své smrti. Manželství ale procházelo různými krizemi, například už po narození syna Johna, u něhož byla diagnostikována hluchota. Tracy se s tím nedokázal vyrovnat, naopak zásluhou Louise se syn navzdory svému handicapu naučil mluvit, vystudoval a stal se výtvarníkem. Manželství nedokázalo zachránit ani narození zdravé dcery Susie v roce 1932. Tracy měl několik mimomanželských vztahů se známými herečkami, mimo jiné s Bette Davis, ale jeho katolická víra nepřipouštěla rozvod. A tak se nerozvedl ani kvůli své největší lásce, jíž byla slavná herečka Katharine Hepburn.

Vztah s Katharine Hepburn

Poznali se v roce 1941 při natáčení filmu Nejprve stvořil ženu a zůstali spolu až do Tracyho smrti. S ohledem na Tracyho zákonitou manželku žili odděleně, i když jejich vztah byl veřejným tajemstvím. Až ke konci Tracyho života bydleli spolu, Katharine přerušila hereckou kariéru a pečovala o něj. Natočili spolu celkem devět filmů.

Ve své autobiografii Já – Příběhy mého života o něm Katharine Hepburn píše s velkou láskou i upřímností: „Milovala jsem Spencera Tracyho. On i jeho zájmy a jeho požadavky stáli na prvním místě. Pro mě to vůbec nebylo snadné, protože ve mně je velmi silné já já já. (…) Dělali jsme, co se mu líbilo. Žili jsme život, jaký se mu líbil. To mi poskytovalo velké potěšení. Myšlenka, že právě to ho těší.“

NA SNÍMKY ZE ŽIVOTA SPENCERA TRACYHO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Použité zdroje:

Katharine Hepburn: Já – Příběhy mého života

Kol.: Encyklopédia filmu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Spencer_Tracy

https://www.csfd.cz/tvurce/918-spencer-tracy

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články