Utajený život skladatele Vangelise: Génius filmové hudby miluje cestování a nikdo netuší, kde vlastně žije

Utajený život skladatele Vangelise: Génius filmové hudby miluje cestování a nikdo netuší, kde vlastně žije
Zdroj: Grammy Awards Official
Vangelis je nejslavnějším řeckým hudebníkem, který proslul hlavně svojí hudbou k filmůmNejznámější je hudba k filmu Ohnivé vozy z roku 1981, za kterou získal OscaraOhnivé vozy se v roce 2012 dočkaly i divadelní verze. Na snímku Vangelis s herci z této adaptaceV roce 2008 získal Vangelis čestný doktorát na athénské univerzitě+ 3 fotky+ 4 fotky

O nejslavnějším řeckém hudebníku Vangelisovi slyšel snad každý; a kdo ne, určitě zná melodie z filmů Ohnivé vozy, Blade Runner, Bounty nebo 1492: Dobytí ráje, k nimž složil hudbu a dobyl s ní i hitparády. Kromě hudby filmové se věnuje i samostatným albům a patří k průkopníkům elektronického popu. Instrumentalista a hudební skladatel, nositel Oscara za Ohnivé vozy, se narodil před 77 lety, 29. března 1943.

Milan Valden
Milan Valden 29. 03. 2020 07:30

Vangelis, vlastním jménem Evangelos Odysseas Papathanassiou, se zajímal o řeckou lidovou hudbu, jazz i rock, v patnácti založil školní skupinu, v šedesátých letech skládal hudbu k řeckým filmům a věnoval se hudbě i jako producent.

Odchod z Řecka a cesta ke slávě

Když mu bylo pětadvacet, odešel v roce 1968 z Řecka kvůli politické situaci i kvůli své kariéře. Chtěl se dostat do Londýna, což mu britské úřady nepovolily, a tak se usadil v Paříži. Založil hudební skupinu, věnoval se progresivnímu rocku a spolupracoval mimo jiné se slavným řeckým zpěvákem Demisem Roussosem.

V roce 1975 se konečně dostal do Londýna, kde jeho kariéra nabrala obrátky, když téhož roku mělo velký úspěch jeho album Heaven and Hell a když začal spolupracovat se zpěvákem Jonem Andersonem. Vydali spolu několik alb, k nejznámějším hitům dua Jon & Vangelis patří I’ll Find My Way Home z druhého společného alba The Friends of Mr Cairo (1981).

Ohnivé vozy a další soundtracky

Vangelis proslul používáním syntezátorů s pseudoorchestrálním obsazením a nápaditými melodiemi. Skutečný průlom přišel v roce 1981 s hudbou k filmu Ohnivé vozy, což je britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona, které se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Hudba z Ohnivých vozů a především ústřední skladba Chariots of Fire se staly skutečným velkým hitem; soundtrack bodoval v hitparádách na obou stranách Atlantiku a album získalo platinovou desku.

Vrcholem bylo, když na jaře 1982 Vangelis získal Oscara za nejlepší původní hudbu k filmu. Snímek samotný byl oceněn Oscary i za nejlepší film roku, scénář a kostýmy. Skladba Chariots of Fire byla ve Velké Británii tak populární, že ji tam dokonce jeden čas považovali za jakousi druhou, neoficiální britskou hymnu.

Nabídky na práci pro film se pak jen hrnuly, ale Vangelis si pečlivě vybíral, k jakým filmům hudbu složí, a nadále se věnoval i jiným projektům a spolupráci s Andersonem a dalšími. Velmi plodný skladatel však film nezanedbával, v roce 1982 složil hudbu ke snímku Nezvěstný (Missing) s Jackem Lemmonem a Sissy Spacek a ke kultovnímu sci-fi thrilleru Ridleyho Scotta Blade Runner s Harrisonem Fordem. Hudba z tohoto filmu ale vyšla na CD až v roce 1994.

Z roku 1984 je hudba k filmu The Bounty, historickému dramatu o slavné námořní vzpouře na britské lodi Bounty, v němž si zahráli Mel Gibson, Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Daniel Day-Lewis a Liam Neeson. K nejkrásnějším Vangelisovým albům patří také hudba k dokumentu Antarctica (1983).

1492: Dobytí ráje

V devadesátých letech spolupracoval například s režisérem Romanem Polanským na romantickém dramatu Hořký měsíc (1992) s Hughem Grantem a Kristin Scott Thomas, po roce 2000 například na historickém velkofilmu Alexander Veliký (2004) režiséra Olivera Stonea, v němž hráli Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer či Anthony Hopkins.

Nejznámější je ale Vangelisova druhá spolupráce s Ridleym Scottem na historickém snímku o Kryštofu Kolumbovi 1492: Dobytí ráje, v němž si slavného mořeplavce a objevitele Nového světa zahrál Gérard Depardieu. Ústřední téma z filmu (1492: Conquest of Paradise) opět vystoupalo do žebříčků hitparád a jde o druhou nejznámější Vangelisovu skladbu po Ohnivých vozech.

Tajnůstkář

Vangelis dále pokračuje v mnoha projektech a příležitostně se i nadále věnuje filmovým kompozicím. Také koncertuje a nevyhýbal se ani spolupráci se slavnými operními pěvkyněmi, například španělská sopranistka Montserrat Caballé zpívá na jeho albu El Greco (1998) a afroamerické sopranistky Jessye Norman a Kathleen Battle na albu Mythodea (2001). Jeho diskografie je vskutku bohatá a rozsáhlá.

Vangelis si tají své soukromí, vyhýbá se publicitě, nerad a jen výjimečně poskytuje rozhovory, dokonce ani není přesně známo, kde vlastně trvale žije. Ví se jen, že hodně cestuje a že jeho koníčkem je malování.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O TOMTO TALENTOVANÉM HUDEBNÍKOVI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje:

Mervyn Cooke: Dějiny filmové hudby

https://en.wikipedia.org/wiki/Vangelis

https://www.csfd.cz/tvurce/62403-vangelis

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články