Z rozvozce pizzy držitelem Oscara. Rami Malek dnes slaví 38. narozeniny

Z rozvozce pizzy držitelem Oscara. Rami Malek dnes slaví 38. narozeniny
Zdroj: Twitter
Cool Street Art v NYC.S přítelkyní Lucy Boynton.S hereckou kolegyní Carly Chaikin.V roli Freddieho Mercuryho herec exceloval.+ 12 fotek+ 13 fotek

Čerstvý držitel Oscara a Zlatého glóbu byl donedávna téměř neznámým hercem. Celebrita se z něj ze dne na den stala díky roli legendárního frontmana kapely Queen Freddieho Mercuryho v kasovním trháku Bohemian Rhapsody. Málokoho ale napadne, čím vším si úspěšný herec musel v životě projít.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 12. 05. 2019 08:00

Americký herec egyptského původu se narodil v Los Angeles v Kalifornii jako starší z identických dvojčat. Jeho rodina, která do Ameriky emigrovala, patří ke koptským křesťanům. Otec zde pracoval jako pojišťovák, maminka dělala účetní.

Malek ale už od dětství toužil po tom stát se hercem. A to i přes protesty rodičů, kteří si přáli, aby „získal dobré finanční a sociální postavení“ a usiloval o kariéru v oblasti práva nebo medicíny. On si ale šel za svým. K herectví poprvé "přičichl" už na střední škole, když začal navštěvovat hudebně-dramatický kroužek. Později pak vystudoval herectví na Evansvillské univerzitě. V roce 2003 se na této univerzitě stal bakalářem výtvarných umění.

"Moje rodina je velmi inteligentní a kreativní. Bratr je učitel, sestra lékařka. Ode mě se asi očekávalo něco podobného,“ zavzpomínal herec v jednom z rozhovorů. „Protože jsem blázen a tvrdohlavý, rozhodl jsem se studovat výtvarné umění a divadlo," prozradil ještě. A to se mu nakonec vyplatilo.

Krušná cesta na vrchol

Malek se dlouho nemohl smířit se svým exotickým původem a zjevem, což se projevilo i na jeho sebevědomí. „Cítil jsem se stále trochu nesvůj. Věděl jsem, že vyrůstám v úplně jiném prostředí než 95 % dětí kolem mě. A netušil jsem, jak s těmi pocity bojovat,“ prozradil v rozhovoru pro britský deník The Guardian.

Změna nastala až právě díky jeho působení v dramatickému kroužku. „Tehdy jsem si uvědomil, že být tak trochu jiný je krásná věc. Že mám nějakou rodinnou historii a ta je mou součástí,“ dodal. Jeho sebevědomí ale mělo dostat další ránu. Spolužáci totiž během posledních let studií na univerzitě točili, on však žádnou nabídku nikdy nedostal. Musel si tak přivydělávat rozvozem pizzy po Hollywoodu a brigádami ve fastfoodech.

„Začal jsem propadat depresím. Není to nic příjemného, když máte univerzitní diplom, ale můžete akorát tak smažit falafel,“ přiznal Malek. „Chtěl jsem pracovat v hollywoodských ateliérech, ne v restauracích,“ dodal.

Úspěchu se nakonec dočkal

Svou hereckou kariéru zahájil v roce 2004 s hostujícími rolemi v několika televizních seriálech, z nichž u nás nejznámějším jsou Gilmorova děvčata. Pravidelně se také objevoval v seriálu Rodinná válka na TV FOX a v seriálu Pacifik na HBO. V roce 2006 debutoval v roli Faraona Ahkmenraha ve známé rodinné komedii Noc v muzeu. Tuto roli si zopakoval i v pokračováních Noc v muzeu: Bitva o Smithsonian a Noc v muzeu: Tajemství hrobky. Nabídka na větší roli ale stále nepřicházela.

Zlom nastal, až když se během natáčení Pacifiku setkal s producentem Tomem Hanksem, který byl jeho profesionálním výkonem překvapený a později jej obsadil jako studenta Steva Dibiasiho v celovečerním filmu Moje krásná učitelka. Kromě toho byl Malek obsazen jako egyptský upír Benjamin ve filmu Twilight sága: Rozbřesk - 2. část.

První skutečně velkou rolí ale byla až hlavní role v seriálu Mr. Robot, který měl premiéru 24. června 2015. Malek v něm ztvárnil mladého programátora, který má problém navazovat vztahy s lidmi. Má pocit, že se s okolním světem může bavit pouze tak, že hackuje jejich přístroje. Následovala role vězně Louise Degy v koprodukčním dramatu Motýlek.

Život mu ale změnilo až obsazení do role Freddieho Mercuryho. I přesto, že přípravy nebyly jednoduché a celé měsíce se učil ho ztvárnit co nejlépe, podle mnoha předních kritiků se mu úspěšně podařilo převtělit se do frontmana kapely Queen a přesvědčit diváky, že se Mercurym skutečně stal. Za jeho realistické ztvárnění obdržel Oscara a také Zlatý glóbus. A již brzy ho uvidíte v zatím poslední, pětadvacáté  bondovce, kde ztvární „tajuplného zlosyna ozbrojeného nejnovější technologií", který bude silným protivníkem Daniela Craiga.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články