Spisovatel Edgar Wallace: Krále anglické detektivky a autora námětu ke King Kongovi odložila matka do nalezince

Spisovatel Edgar Wallace: Krále anglické detektivky a autora námětu ke King Kongovi odložila matka do nalezince
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Edgar Wallace je jedním z králů anglické detektivky. Matka ho po narození odložila do nalezinceWallace se sice dožil jen 56 let, ale zanechal po sobě obrovské dílo – vydal kolem 170 knihDenně pracoval mnoho hodin, každou půlhodinu vypil šálek čaje a nepřetržitě kouřil cigarety; pamětní deska se nachází na domě ve Fleet Street v LondýněWallace je také spoluautorem námětu k napínavému příběhu gigantické opice King Konga; plakát k filmu z roku 1933+ 2 fotky+ 3 fotky

Edgard Wallace je jedním z králů anglické detektivky. Spisovatel, novinář a scenárista se sice dožil jen 56 let, ale zanechal po sobě obrovské dílo – vydal kolem 170 knih a napsal nespočet novinových článků. Proslavil se svými detektivkami a thrillery, psal scénáře pro Hollywood a je autorem námětu k filmu o obřím opičím monstru King Kongovi. Narodil se před 145 lety, 1. dubna 1875.

Milan Valden
Milan Valden 01. 04. 2020 07:30

Start do života neměl Edgar Wallace nijak dobrý. Narodil se v londýnské čtvrti Greenwich. Jeho matkou byla herečka Polly Richardsová a otcem herec Richard Horatio Edgar Marriott, který použil při zápisu do matriky falešné jméno Walter Wallace. Matka chlapce hned po narození odložila do nalezince, kde jej po devíti dnech adoptoval jako své jedenácté dítě nosič na londýnském rybím trhu Dick Freeman.

Pracovat začal v 11 letech

Školu Wallace opustil po absolvování čtyř tříd a už v 11 letech začal pracovat. Roznášel mléko a noviny, prodával květiny, boty, pracoval v tiskárně a v továrně na pryž, stavěl silnice, byl poslíčkem i kuchtíkem na moři. V 18 letech vstoupil do britské armády a byl odvelen do Jižní Afriky, kde sedm let působil u sanitního oddílu. Pod vlivem povídek o Jacku Rozparovači se pokoušel o vlastní literární tvorbu. Psal také básně s válečnou tematikou. Přispíval do různých novin a časopisů a v roce 1898 vydal svoji první knihu.

Po propuštění z armády roku 1899 prošel neslavnou kariérou novináře, psal zvláště o dostizích. Svými články o brutalitě britské armády během druhé búrské války natolik popudil jejího velitele, maršála Kitchenera, že mu zakázal pracovat jako válečný zpravodaj.

V roce 1901 se poprvé oženil a o rok později se vrátil do Anglie. Během rusko-japonské války v letech 1904–1905 získal mnoho poznatků o práci ruských a britských špiónů operujících ve Španělsku a v Portugalsku, když působil jako dopisovatel pro Daily Mail.

Plodný spisovatel a scenárista

V roce 1905 vydal vlastním nákladem román Čtyři spravedliví o skupině mužů beroucích zákon do vlastních rukou. Špatná propagace však způsobila, že kniha byla pro autora finančním neúspěchem. Z problémů se dostal až po úspěchu románu Sanders z roku 1911. Jedná se o první svazek detektivní série z Afriky s komisařem Sandersem, jeho zástupcem poručíkem Bonesem a domorodým náčelníkem Bosambem. Další četné úspěšné knihy následovaly…

Celkem napsal Wallace kolem stovky románů, na šedesát souborů povídek, přes dvacet divadelních her, několik filmových scénářů a čtyři sbírky poezie. Nadprodukce však kvalitu jeho děl značně ovlivnila. Mnozí ho dokonce podezřívali, že vlastnil – podobně jako Alexandre Dumas st. – tzv. továrnu na romány a pod díla jiných se jen podepisoval. To se však nikdy nepotvrdilo. Ke knihám si Wallace nedělal předem poznámky o průběhu děje a jednotlivých zápletkách. První stránku textu napsal vždy vlastní rukou, dál pak diktoval sekretářce nebo do diktafonu. Denně pracoval mnoho hodin, každou půlhodinu vypil šálek čaje a nepřetržitě kouřil cigarety.

V roce 1918 se rozvedl a v roce 1921 se oženil podruhé, tentokrát se svojí sekretářkou Violet, která byla o 23 let mladší než on. Nejslavnější román Zelený lučištník, příběh napsaný v duchu gotického románu, stvořil roku 1923 a díky němu se stal nejvydávanějším autorem své doby. U nás hojně vycházel také, do roku 1939 vyšlo v češtině 105 jeho titulů, reedice a nová vydání se pak objevila i po roce 1990.

King Kong

Ve svých kriminálních thrillerech se Wallace zaměřil na popis policejního aparátu. Mnoho z jeho děl bylo zfilmováno a sám Wallace napsal i několik scénářů pro Hollywood i pro britský film, například pro adaptaci Doyleova Psa baskervillského z roku 1931.

Wallace je také spoluautorem námětu k jedné velké filmové legendě, napínavému příběhu gigantické opice King Konga, kterého jeden dobrodruh přiveze ze zámoří do New Yorku, kde pak Kong terorizuje jeho obyvatele. Wallace začal pracovat i na scénáři, ale 10. února 1932 zemřel v Beverly Hills na zápal plic, a tak se úspěšného filmu nedočkal.

King Kong byl do kin uveden v roce 1933. Natočen byl s tehdy rekordními náklady, ale film měl v kinech takový úspěch, že se mnohonásobně vrátily. Díky trikům, na tehdejší dobu převratným, a celkové atmosféře patří první King Kong do zlatého fondu světové kinematografie. Po něm následovaly četné nové verze a pokračování. Nejznámější jsou filmy z roku 1976 s Jeffem Bridgesem a Jessicou Lange a z roku 2005 od režiséra Petera Jacksona.

NA VÍCE ZE ŽIVOTA A DÍLA EDGARA WALLACEHO SE PODÍVEJTE DO FOTOGALERIE:

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_Wallace

https://cs.wikipedia.org/wiki/Edgar_Wallace

Kol.: Slovník spisovatelů – Anglická literatura

Peter van Gelder: Z filmu do filmu

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články