Uběhlo 131 let od první vraždy ze série šíleného Jacka Rozparovače: Sám byl nakažen syfilidou, proto vyřezával obětem genitálie

Jack Rozparovač řádil v ulicích Londýna
Zdroj: Wikipedia
Jack Rozparovač řádil v ulicích LondýnaTakhle vypadalo řádění Jacka RozparovačeTakhle prý dle svědků Jack Rozparovač vypadalTakhle vypadala koupelna sériového vraha+ 1 fotka+ 2 fotky

Mnoho z nás se oklepe nebo má husí kůži, jen když slyší jméno nejslavnějšího sériového vraha v historii, kterým byl Jack Rozparovač. Nejenže nikdy nebyl dopaden, ale navíc není přesně znám ani počet jeho obětí. Jedno je ale jisté, většině z nich chyběly pohlavní orgány.

Petra Járková
Petra Járková 03. 04. 2019 12:00

Vrah působící v převážně chudé čtvrti Whitechapel a v přilehlých částech Londýna v druhé polovině roku 1888. Jeho jméno Jack the Ripper vzniklo na základě dopisu pro Central News Agency, jenž údajně pocházel od osoby, která se k vraždám přihlásila.

Legendy obklopující řádění Jacka Rozparovače se staly kombinací právoplatných historických výzkumů, konspiračních teorií i folklóru. Nedostatek důkazů k získání identity pravého vraha dovolil vyšetřovatelům, kteří se zabývali tímto případem, obvinit velkou škálu nevinných jedinců. Noviny - v této době stále více populární periodikum - přispěly k dalekosáhlé a věčné slávě vraha autentickými reportážemi, které bez skrupulí vyjevovaly hrůzu jeho činů a selhání policejních složek, kterým se nepodařilo vraha dopadnout. Vrah policistům často utekl pouze „o fous“.

Jeho oběťmi byly především ženy, které si vydělávaly na živobytí prostitucí. Typické Rozparovačovy vraždy byly spáchány na veřejných nebo alespoň částečně veřejných místech. Vrah nejprve oběti prořízl hrdlo a poté zohavil její mrtvolu. Někteří lidé věří, že vrah nejprve svoji oběť zaškrtil, aby ji utišil. Fakt, že některé oběti měly vyříznuté vnitřnosti, vedl k poznatku, že vrah měl nejspíše nějaké znalosti z anatomie a vyznal se v chirurgii.

Jeho zaměření na prostitutky mělo také svůj důvod. Jack byl údajně nakažen syfilidou, jíž se nakazil právě od prostitutky. Proto choval ke kněžkám lásky takovou nenávist. Většina z jeho obětí měla vyříznuty právě pohlavní orgány.

Příběh tohoto sériového vraha zaujal mnoho spisovatelů a později se dočkal i mnoha filmových, televizních či dokonce muzikálových zpracování.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články