Michael Jackson: Jaké hříchy zničily fenomenálnímu umělci život?

Král popu by dnes oslavil 60. narozeniny
Zdroj: instagram.com/michaeljackson
Michel Jackson - zpěvákKdyž Jackson zemřel, truchlil celý svět.Pojilo ho přátelství i se zesnulou Whitney Houston.Jeho show dodnes nemá konkurenci.+ 7 fotek+ 8 fotek

Byl sice fenomenálním zpěvákem a tanečníkem, ale kariéra ho v podstatě zničila. Vydělal velké peníze, ale spoustu jich utratil v neúspěšných soudních sporech. Do toho celý život bojoval s barvou pleti, podstupoval nejrůznější plastické operace a podle všeho si nebyl jist ani svou sexuální orientací. Jaký byl život této legendy a co mu ve finále srazilo vaz?

Petra Járková
Petra Járková 21. 03. 2019 14:00

Továrna na peníze

Svého času patřil Michael mezi nejbohatší umělce, časopis Forbes před lety odhadl, že za svoji kariéru vydělal zhruba 500 milionů dolarů. Obžaloby související s podezřením ze sexuálního zneužívání dětí a mimosoudní vyrovnání však jeho majetkové poměry dosti zasáhly. Jen právní výlohy údajně přesáhly půl miliardy korun. Jackson si ale také potrpěl na extravagantní a nákladný životní styl, což jeho peněžence zvláště v těžkých obdobích soudních tahanic rozhodně neprospělo. Velkou část Jacksonova majetku tvořila hudební práva, včetně práv na asi 200 písní Beatles, nahrávky Elvise Presleyho nebo Little Richarda, jejichž hodnotu odhadl Forbes na 450 milionů dolarů. Pro někoho nevídané sumy, pro Michaela drobné, které dokázal promrhat během několika let.

Touha po dokonalosti

Jackson proslul mnoha plastickými operacemi, během kterých se obličej tohoto zpěváka černošského původu radikálně změnil. Toužil se stát bělochem. Podle plastického chirurga Wallace Goodsteina, který měl společnou ordinaci se zpěvákovými chirurgy, prý Jackson prodělal přes 50 plastických operací obličeje. Sám Michael uváděl, že podstoupil jen dvě plastické operace nosu, což samozřejmě nebyla pravda, stačí se podívat na fotografie z Jacksonova mládí a ke konci jeho života. Michael začal být navíc paranoidní. Od konce 80. let se začal skrývat před veřejností. Ven posléze jen málokdy vyšel bez roušky přes ústa kvůli strachu z infekce a před sluncem se schovával pod deštníkem.

Sexuální neřesti

Internetem právě koluje dokument Leaving Neverland, který ukazuje divákům zpověď dvou mužů, ze kterých sice Jackson udělal dětské hvězdy, ale zničil jim život po psychické stránce. Nejenže oba chlapce od brzkých let zneužíval, ale zničil i jejich rodiny, vztahy, hodnoty i uvažování. Michael byl prostě velmi schopný manipulátor, diktátor a úchylný strýček, který zneužíval dětské naivity. Když už se dostalo jeho nechutné tajemství na povrch a první z obětí začaly vypovídat ve zpěvákův neprospěch, oženil se a nechal si porodit děti. Nejspíš si myslel, že tím veřejnost obalamutí. Opak byl pravdou a my se tak mohli podívat na nemocného muže, kterého sžíraly vlastní chyby.

Zpěvákova smrt

Smrt Michaela Jacksona byla doslova pohromou pro společnost AEG Live z amerického Los Angeles. Ta totiž stála za jeho plánovaným návratem na výsluní populární hudby. Místo skvělého obchodu však čelila ztrátě ve výši nejméně 12 miliard korun.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články