Herečka Karolina Slunéčková by oslavila 86. narozeniny: Bála se nemocí, nakonec ji zabila rakovina v pouhých 49 letech

Karolina Slunéčková, vlastním jménem Olga Slunéčková, byla česká herečka, manželka herce Rudolfa Vodrážky.
Zdroj: Wikimedia Commons/Barbora.freiova369, CC BY SA
Karolina Slunéčková, vlastním jménem Olga Slunéčková, byla česká herečka, manželka herce Rudolfa Vodrážky.Karolina Slunéčková se narodila 8. 4. 1934 na Kladně.Ve 12 letech začala navštěvovat baletní školu Věry Petákové a recitovala v souboru, který vznikl v ústeckém rozhlase. V patnácti se na 2 roky vydala na zkušenou do českobudějovického divadla a v osmnácti začala studovat na DAMU.+ 4 fotky+ 5 fotek

Jestli se něčeho pohledná herečka bála, byly to zákeřné nemoci. A dost možná se jí to stalo osudným. Když onemocněla rakovinou její herecká kolegyně Nina Popelíková, úplně ji to dostalo a začala tvrdit, že tu do roka také nebude. Bohužel měla pravdu.

Petra Járková
Petra Járková 08. 04. 2020 08:00

Karolina se narodila přesně před 86 lety (8. dubna 1934) jako Olga Slunéčková. Krásná, charismatická a talentovaná herečka prožila krušné dětství v Ústí nad Labem. Byla přítomna obsazování Sudet, a protože se nestihli s rodiči vystěhovat, byla nucena navštěvovat v průběhu války německou školu.

Umělkyně od dětství

Od dětství velmi ráda tančila a zpívala. Její vášní byl i step, kterému se dlouhá léta věnovala. Hodiny herectví navštěvovala už jako malá a následně je pak doma praktikovala ve hrách s kamarádkami. Neustále se převlékala do maminčiných šatů a hrála pro rodinu a známé nejrůznější kabaretní představení. Bylo tedy jasné, že její cesta povede na pražskou DAMU, což se také stalo.

Životní role v kombiné

Po ukončení DAMU v roce 1956 získala angažmá v Divadle na Vinohradech a od začátku zářila v samých velkých rolích. Zahrála si například Natašu ve hře Vojna a mír. Jinak ale hrála i role komediální, měla prostě talent na vše. Její životní role byla Margareta ve hře Kočka na rozpálené plechové střeše, kde většinu času hraje v sexy prádélku. Tím si naprosto získala mužskou část publika.

Filmový neúspěch

Naopak ve filmu ji hvězdná kariéra nečekala. Vždy hrála role prodavaček, kadeřnic, pavlačových drben nebo lehkých žen. I přesto si ji diváci z filmů jistě pamatují, uměla totiž udělat i z druhotných rolí ty zajímavé. Za zmínku stojí například Pomerančový kluk, kde hrála matku Otakara Brouska mladšího.

Životní láska

Karolina svého budoucího manžela poznala už na DAMU, začali spolu chodit a po několika letech vztahu se vzali. V roce 1960 se jim narodil syn Rudolf. Je neuvěřitelné, že i když byl o herečku velký zájem, nikdy neměla žádného milence a byla svému muži věrná. Vždycky se smála, že by neodolala snad jen černochovi, který pro ni byl "rajc"- jak říkala.

Módní ikona i chalupářka

Milovala módní doplňky, prim měly šátky, boty a klobouky, těch měla bezpočet. Velmi ráda se zdobila do společnosti, ale na druhou stranu se nikdy neštítila práce a na chalupě s chutí natáhla holinky, montérky a šátek. Měla tu výhodu, že vše uměla nosit s elegancí.

Strach z nemocí

Jediné, z čeho měla Karolina strach, byly závažné nemoci. Bála se, že zemře na rakovinu jako její otec. A když zemřela její blízká kamarádka Nina Popelíková, Karolínu to srazilo na kolena. Od té doby byla přesvědčena, že ji brzy čeká stejný konec. Bohužel si to snad přivolala, ale za několik měsíců zjistila, že trpí rakovinou plic, byla totiž celý života vášnivá kuřačka.

Předčasná smrt

I přes nepříznivou diagnózu na sobě nenechala nic znát a stále hrála a vystupovala. Její kolegové dokonce vzpomínali, že by to na ní do posledních chvil nepoznali. Ještě týden před svou smrtí zkoušela novou hru a těšila se, že bude zase vystupovat. Bohužel už to nestihla. Zemřela 11. června 1983 v pouhých 49 letech.

NA HEREČKU KAROLINU SLUNÉČKOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články