Mezinárodní den vězňů: Podívejte se na věznice z různých koutů světa!

Aranjuez ve Španělsku je vězení, kde odsouzeným dovolují mít s sebou ve výkonu trestu děti, aby nebyla narušena jejich výchova
Zdroj: Instagram
V takovémto vězení by český odsouzený nevydržel ani týden, někdo v něm stráví i mnoho let. Jak to chodí v jiných světových věznicích?Televizi a soukromou koupelnu si můžete dopřát v Nizozemí. Lepší ubytko než na kdejaké ubytovněBastoy je největším vězením s nízkou ostrahou v NorskuJedno z vězení v New Yorku+ 9 fotek+ 10 fotek

Každým rokem se zvyšuje počet lidí, kteří končí za mřížemi. V současné době by to mělo být něco kolem deseti milionů lidí, kteří zde na delší či kratší dobu tráví čas. Pokud bychom toto číslo srovnali s rokem 2000, je zde obrovský procentuální nárůst. U žen až o 50 % a u mužů o 18 %.

Petra Járková
Petra Járková 09. 07. 2019 08:00

Příčina nárůstu počtu vězňů

Existuje několik faktorů, které těmto vyšším číslům napomáhají. V mnohých částech světa se stále zvyšuje chudoba a tím pádem také častěji dochází ke kriminálnímu chování.

Moderní technologie

Existuje však také teorie odpůrců nových technologií, kteří vidí problém v tom, že již malé děti na svých mobilních telefonech a počítačích hrají mnohdy opravdu drastické hry plné násilí a to se pak projevuje také v jejich reálném životě, jelikož si mnohdy můžou myslet, že je takové chování zkrátka „normální“.

Vězni ve světě

Pokud se však podíváme na čísla podle jednotlivých států, je velmi patrné, kdo by si měl nechat záležet na posílení prevence kriminality. Například v USA je na každých 100 000 obyvatel 698 vězňů, zatímco třeba v Dánsku je to „pouhých“ 61 vězňů na každých 100 000 obyvatel.

Luxusní věznice vs. smrdutá kobka

Odchylky nejsou jen v počtu kriminálníků na obyvatele, ale také ve vzhledu a službách jednotlivých vězení. V některých státech byste si ani jako ve vězení nepřipadali, a dokonce můžete hrát videohry či sledovat televizi. V jiných zase budete bojovat za základní lidské potřeby a kousek toaletního papíru.

Věznice v Česku

Věznice v České republice se rozdělují na vazební věznice, v nichž jsou drženi obvinění, kteří byli soudem vzati do vazby, a věznice, v nichž odsouzení vykonávají trest odnětí svobody. V současné době je v Česku 10 vazebních věznic a 25 běžných věznic, jejichž ostrahu a správu provádí Vězeňská služba České republiky.

Pravidla umisťování vězňů

Muži jsou umísťováni odděleně od žen, obvinění odděleně od odsouzených. Zpravidla - v závislosti na kapacitních možnostech - by se měli dále odděleně umísťovat odsouzení recidivisté od prvotrestaných, odsouzení za nedbalostní trestný čin od odsouzených za úmyslný trestný čin, trvale pracovně nezařaditelní odsouzení, odsouzení s duševními poruchami a poruchami chování, jakož i odsouzení s uloženým ochranným léčením. Obdobná pravidla pro separování kategorií platí i u obviněných ve vazebních věznicích - význam má forma zavinění a závažnost stíhaného trestného činu. Dále se odděleně umísťují obvinění, u nichž je dána koluzní vazba a spoluobvinění, proti nimž je vedeno společné řízení.

NA LUXUSNÍ I DĚSIVÉ VĚZNICE SE MŮŽETE PODÍVAT V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články