Jiří Kajínek slaví 59. narozeniny: Jaký byl životní příběh nejznámějšího českého vězně?

Jiří Kajínek je český recidivista a televizní celebrita.
Zdroj: Profimedia
Jiří Kajínek je český recidivista a televizní celebrita.V roce 1998 byl odsouzen za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus vraždy k doživotnímu trestu odnětí svobody. Z vězení se mu podařilo několikrát uprchnout. Jeho případ se stal všeobecně známým, byl podle něho natočen film Kajínek a probíhala veřejná diskuse, zda byl odsouzen právem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Nejznámější bývalý český vězeň Jiří Kajínek se narodil 11. ledna 1961 v Prachovicích v okrese Chrudim. V roce 1993 byl doživotně odsouzen pro trestný čin vraždy, ke kterému se ale nikdy nepřiznal. Díky prezidentu Miloši Zemanovi získal v roce 2017 amnestii a od té doby, jak se zdá, seká latinu. Jaký byl životní příběh tohoto zločince?

Petra Járková
Petra Járková 11. 01. 2020 07:00

Jiří Kajínek se narodil do klasické slušné rodiny. Jeho matka pracovala v Průmyslových stavbách a otec byl zaměstnán jako lisař v závodě Kovolis. S rodiči měl hezký vztah, s tatínkem často chodíval na ryby. Vždycky se choval slušně, zdravil, a dokonce i dobře prospíval ve škole. Jako na inteligentního žáka na něj vzpomínali v zemědělském učilišti v Třemošnici, kam se společně s rodiči a sestrou Miluší v patnácti letech přestěhoval.

Sportovní zdatnost

Jiří vždy vynikal dobrou fyzickou kondicí, rád sportoval, měl slabost pro motorky a zbraně. Stejně tak mu ale učaroval hazard a v kartách dokázal prohrát i dost peněz. Když se ale zadařilo, vydělal si částky mnohonásobně vyšší, než na jaké byl jako opravář zemědělských strojů v JZD zvyklý.

Vykrádačky bytů

Jeho dalším koníčkem se staly vykrádačky bytů. Dokonale se naučil otvírat všechny zámky. Tipy na vykrádání bytů získával od spoluhráčů u karet.

První nástup do vězení

V 80. letech se za vloupání dostal před soud a byl odsouzen na jeden rok nepodmíněně. Brzy nato se dostal opět za mříže – za bytové krádeže, nedovolené ozbrojování a útok na veřejného činitele. Z vězení byl v roce 1990 propuštěn díky kladnému vyřízení žádosti o prominutí zbytku trestu. Chvíli se snažil žít jako spořádaný člověk, ale nakonec opět sklouzl ke kriminálním činnostem. Ještě v tom samém roce byl znovu odsouzen, tentokrát na sedm let. Důvodem bylo loupežné přepadení policistů se zbraní v ruce a krádež jejich automobilu.

Doživotní trest

O osm let později byl odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody pro trestný čin vraždy a za nedovolené ozbrojování. Vraždy se měl podle rozsudku dopustit v roce 1993, kdy měl zastřelit plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Zraněný byl i druhý Jandův bodyguard Vojtěch Pokoš, ten ale přežil a svědčil proti Kajínkovi.

Útěky z vězení

Vinu na vraždách ale nikdy nepřiznal a několikrát se pokoušel o obnovu procesu. Nejvíce sledovaným trestancem se stal díky svým útěkům, zejména pak tomu z věznice Mírov. Je zřejmě jediným vězněm, kterému se v roce 2000 podařilo překonat zdi této káznice a uprchnout. O několik měsíců později byl zadržen Útvarem rychlého nasazení.

Milost od Zemana

23. května roku 2017 mu prezident Miloš Zeman podepsal milost a Kajínek byl propuštěn na svobodu. Od té doby je novou českou celebritou. Nyní žije s partnerkou Magdou Gubovou v Brně.

NA FOTKY JIŘÍHO KAJÍNKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články