Popletené hokejové oslavy, neexistující mobily - největší chyby ve filmu Kajínek

Jednání o právech na film trvalo rok a půl. Poté se Kajínek rozhodl, že ho natočí Petr Jákl. Za osobní práva dostal blíže neurčenou sumu.
Zdroj: Instagram
V roli jedné z pozůstalých na pohřbu je možné spatřit JUDr. Kláru Slámovou, předobraz postavy advokátky Pokorové, kterou ztvárnila Tatiana Vilhelmová. Jiří Kajínek byl jeden z prvních, kteří film zhlédli.Petr Jákl chtěl, aby roli Kajínka hrál Michal Dlouhý. Ten nakonec ztvárnil Lečka.Režisér filmu Petr Jákl si ve filmu střihl malou roličku dozorce při útěku z Bor.+ 6 fotek+ 7 fotek

Kriminální thriller inspirovaný příběhem odsouzeného Jiřího Kajínka, který je považován za prvního nájemného vraha u nás, byl pro diváky docela šok. Kajínek se díky svému útěku z Mírova stal legendou a také nejhledanějším člověkem v Evropě. Pět týdnů, kdy unikal policii, je dodnes zahaleno tajemstvím. Co všechno ve snímku nesedí?

Petra Járková
Petra Járková 12. 07. 2019 16:00

Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí ukazuje film Kajínek. Ten popisuje osud prvního nájemného vraha v České republice - Jiřího Kajínka.

Kajínkův případ

Kajínkův případ od prvopočátku obklopuje celá řada nejasností a nikdo se už asi nikdy nedozví, kde je krystalicky čistá pravda. Jisté je nicméně to, že si Kajínek odseděl více než jiní několikanásobní vrazi, takže když mu prezident Zeman udělil v roce 2017 milost, národ ani moc neprotestoval a Kajínkovi svobodu vcelku přál.

Film Petra Jákla

O nájemném vrahovi byl natočen film, který režíroval Petr Jákl. Film zhlédlo 120 000 diváků za první víkend, což je v Česku historický rekord. I tak má však film své chyby. Chcete vědět jaké?

Já, Kajínek a chyby

Děj filmu se odehrává v roce 2000, ale ve filmu se objevují výrobky a značky, které v té době ještě neexistovaly. Jedná se například o notebooky Sony Vaio, vozidlo Hummer H2, programy sady MS Office 2007, varování o škodlivosti kouření na krabičkách cigaret, logo televizní stanice Nova, poznávací značky "9A8...", model mobilního telefonu, telefonní operátor O2 nebo 30palcový monitor, který se nacházel v kanceláři právníka Doležala.

Nepřesné místo střelby

I scéna samotné střelby na automobil na začátku filmu se odehrává na jiném místě než ve skutečnosti. Je to místo nedaleko Borské věznice a v současnosti se tam staví dálniční obchvat Plzně. V té době tam však ona betonová stěna nemohla stát. Navíc je i toto místo vzdáleno nějakých 70 metrů od místa skutečné vraždy.

Výstřely

Při scéně v lese, kdy je zabit Lečko svou zbraní, stojí na nohou a výstřel jde od krku nahoru. V dalším záběru však sedí opřený o strom a výstřel zjevně mířil někam k úrovni pasu.

Časové nesrovnalosti

Když se Kajínek dostane na svobodu, prochází se po Staroměstském náměstí, kde fanoušci slaví zlatý hattrick českých hokejistů. Ve skutečnosti byl Kajínek na svobodě od 29. října do 8. prosince roku 2000 a zlatý hattrick naši hokejisté završili až 13. května roku 2001. Tyto události dělí téměř půl roku.

Jiná Táňa

Nedlouho po začátku filmu vstupuje Pokorová do věznice a je oblečena v černých šatech. Hned v další scéně ve vězení má ale jiné oblečení a účes.

NA ZAJÍMAVOSTI Z NATÁČENÍ FILMU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články