Prezident Miloš Zeman slaví 75. narozeniny: Nejprve si vzal spolužačku ze střední, poté svoji asistentku

Podle bývalého ministra zdravotnictví a vedoucího Zemanova lékařského konzilia Martina Holcáta toto množství není extrémní, nicméně doporučil Zemanovi, i kvůli zjištěné cukrovce, omezení konzumace alkoholu.
Zdroj: Profimedia
Zeman je náruživým kuřákem. Během své kampaně při volbě prezidenta v roce 2013 sám přiznal, že denně vypije šest sklenic vína a tři „panáky“ tvrdého alkoholu.Podle bývalého ministra zdravotnictví a vedoucího Zemanova lékařského konzilia Martina Holcáta toto množství není extrémní, nicméně doporučil Zemanovi, i kvůli zjištěné cukrovce, omezení konzumace alkoholu.Zeman trpí cukrovkou a s ní spojeným onemocněním nervů nohou, kvůli kterému nemá cit v nohou od kotníků dolů. Při zdolávání schodů mu proto musí pomáhat doprovod. V květnu 2013 vzbudil Miloš Zeman značnou pozornost veřejnosti během otevírání komory s korunovačními klenoty ve svatovítské katedrále, kde byl jedním z klíčníků. Zeman se pohyboval nekoordinovaně, přidržoval se stěn a působil dojmem opilého člověka.+ 6 fotek+ 7 fotek

Prezident České republiky dnes slaví narozeniny. Není pochyb, že jeho dosavadní život byl plný zážitků, překážek, lásek, ale i komplikací. Co ze soukromí jste možná o naší hlavě státu dodnes nevěděli? Vždy nebyl jen nerudným seniorem, který pohrdá novináři i zákony naší země.

Petra Járková
Petra Járková 28. 09. 2019 08:00

Dětství bez otce

Miloš Zeman se narodil 28. září 1944 v Kolíně. Jeho matka, Marie Zemanová, byla učitelka a otec poštovní úředník. Rodiče se v jeho dvou letech rozvedli a Miloš dále vyrůstal jen s matkou a babičkou. Následně otec, se kterým se nestýkal, zemřel, když mu bylo třináct let.

Téměř bez maturity

V roce 1963 dostudoval Střední ekonomickou školu v Kolíně. Přitom hrozilo, že mu bude odepřena možnost složit maturitu, a to kvůli referátu, ve kterém oslavoval knihu Karla Čapka Hovory s T. G. Masarykem, která byla komunistickým režimem zakázána. Nakonec byl sice připuštěn k maturitě, ale nebylo mu vystaveno doporučení ke studiu na vysoké škole. Prý za to mohla jeho češtinářka.

Práce v účtárně ho nebavila

Po maturitě tedy pracoval v účtárně závodu Tatra Kolín. Jeho spolupracovníci později vzpomínali, že ho toto zaměstnání nebavilo a k ostatním byl přezíravý. Díky praxi v závodu Tatra však po dvou letech získal doporučení k dalšímu studiu.

Modrá knížka

Kvůli srdeční vadě získal tzv. modrou knížku a nemusel absolvovat základní vojenskou službu, díky čemuž mohl začít studovat vysokou školu.

Nadaný namyšlený student

V roce 1965 začal dálkově studovat Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze, kde ho zaujal obor národohospodářského plánování, o dva roky později přešel na denní studium, které zakončil roku 1969. Následně zde také rok vyučoval. Jeho tehdejší známí ho považovali za nadaného studenta, ale také namyšleného samotáře.

Manželství se spolužačkou

Z prvního sedmiletého manželství s Blankou Zemanovou, která byla jeho středoškolskou spolužačkou, má syna Davida Zemana, který pracuje jako lékař v oborech klinické biochemie a neurologie.

Dcera s asistentkou

Podruhé uzavřel sňatek v červenci 1993 se svou asistentkou Ivanou Bednarčíkovou. Do manželství se 1. ledna 1994 narodila dcera Kateřina Zemanová. Se svou druhou ženou se Zeman seznámil v roce 1990, kdy jí nabídl práci asistentky. Ta kvůli tomuto zaměstnání nakonec nedostudovala romanistiku na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Prezidentovy koníčky

Mezi Milošovy zájmy patřila pěší a lyžařská turistika, četba nejrůznější literatury, nejraději má sci-fi. Také je fanouškem šachů a jen tak někdo ho neporazí. Miluje švédskou hudební skupinu ABBA.

NA MILOŠE ZEMANA SE PODÍVEJTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články