Zemřela olympionička Dana Zátopková: S manželem Emilem, který nechtěl děti, ji spojovalo i stejné datum narození

Dana Zátopková, roz. Ingrová, je bývalá československá atletka – oštěpařka, olympijská vítězka a manželka jednoho z nejslavnějších československých sportovců Emila Zátopka.
Zdroj: archiv
Dana Zátopková, roz. Ingrová, byla československá atletka – oštěpařka, olympijská vítězka a manželka jednoho z nejslavnějších československých sportovců Emila Zátopka. S atletikou se Dana poprvé seznámila při studiu gymnázia v Uherském Hradišti. Za druhé světové války a krátce po ní se Dana Ingrová aktivně věnovala házené. Všesportovní nadání dokázala, když se roku 1949 stala v dresu týmu Slovácká Slavie mistryní Československa v házené žen.Od roku 1946 se společně s házenou začala Dana Ingrová opět věnovat i atletice a shodou náhod se dostala k náčiní, které ji později proslavilo, tedy k oštěpu. Už o dva roky později jako mistryně republiky odjela reprezentovat Československo na XIV. olympijské hry v Londýně (1948), kde se umístila na sedmém místě.+ 6 fotek+ 7 fotek

Zemřela naše nejúspěšnější atletka Dana Zátopková, bylo jí úctyhodných 97 let. Smutnou zprávu potvrdil serveru iROZHLAS.cz ředitel ASC Dukla Jaroslav Priščák. Zátopková byla manželkou jednoho z nejslavnějších československých sportovců Emila Zátopka. Oba se narodili ve stejný den, měsíc i rok. Pojďme si připomenout příběh jejich manželství, velké lásky i bolestné ztráty.

Petra Járková
Petra Járková 13. 03. 2020 09:22

Stejná data narození

Olympijští vítězové Dana a Emil Zátopkovi byli jedním z našich nejpozoruhodnějších párů. Ona sklízela úspěchy jako oštěpařka, on byl legendou v běhu. Kromě toho, že je pojilo nadšení pro sport a také šťastné manželství, sdíleli spolu ještě jednu věc – stejné datum narození (* 19. září 1922).

Olympiády

Dá se jen stěží uvěřit, že Zátopkovi nebyli dvojčata. Kromě již zmíněného stejného data narození oba také bodovali v 50. letech na olympiádách. Dana v hodu oštěpem, Emil jako běžec. Ten byl vždy pochopitelně trochu v popředí, protože jeho tři zlaté medaile během jednoho týdne na olympiádě už asi nikdo nepřekoná.

Chudoba u Emila

Zátopek se narodil do chudých poměrů a už v šestnácti letech nastoupil do práce jako učeň v Baťových obuvnických dílnách ve Zlíně. Tam si ho vybral závodní trenér a umínil si, že z Emila udělá běžce. Mladý Zátopek nejprve lamentoval, že nemá fyzičku, nakonec bez pořádného tréninku skončil na druhém místě. Běhu zcela propadl.

Dana ze střední třídy

Dana se narodila do trochu lepších poměrů než Emil a ke sportu měla blízko odmalička. S atletikou začala již na gymnáziu, hrála také házenou. Jejím osudovým sportem se ale nakonec stal hod oštěpem.

Setkání

Jejich setkání proběhlo na atletických závodech ve Zlíně v roce 1945. Byli si sympatičtí a když zjistili, že mají narozeniny ve stejný den i rok, považovali to za osudové znamení. Když se v roce 1948 vrátili z prvních společných olympijských her, rozhodli se, že se vezmou.

Zátopek nechtěl děti

Jeden pro druhého byli oporou a inspirací. Rádi se škádlili a Dana dokonce prozradila, že jí Emil do všeho rád mluvil. Potomky neměli, Zátopek po nich údajně příliš netoužil. Říkával jí prý: „Co blázníš? Ty si myslíš, že když zrovna my dva nebudeme mít děti, tak lidstvo vymře?“ „Hustil to do mě tak dlouho, až mně to přestalo vadit,“ uvedla Zátopková.

Smrt ve džbánku

Když slavný olympionik 21. listopadu 2000 zemřel, Dana se s tím vyrovnávala velmi těžko. Dlouho jí připadalo, že je manžel pořád s ní. Popel milovaného muže Emila měla schovaný v malovaném džbánku. Když ji přišli navštívit přátelé, džbánek položila na stůl, aby si s Emilem mohli „přiťuknout“.

NA LEGENDÁRNÍ PÁR SPORTOVCŮ A MANŽELŮ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články