29 let od volby Václava Havla prezidentem: Jak ho vidí svět?

Ale většině lidí se do paměti vepsal tak, jak to uměl nejlépe: se srdcem na konci.
Zdroj: commons.wikipedia.com
Václav Havel byl dramatikem, spisovatelem, disidentem a českým a československým prezidentem. Až do sametové revoluce se musel potýkat s politickými obstrukcemi.Pobyty ve vězení mu podlomily zdraví. Trpěl opakovaným zápalem plic.Přesto se nevzdal. V říjnu roku 1989 jej uvěznili naposled.Během listopadových událostí se Václav Havel stal vůdcem Občanského fóra a krátce nato byl zvolen prezidentem Československa.+ 2 fotky+ 3 fotky

Funkci prezidenta zastával Václav Havel již od konce prosince roku 1989, ale trval na tom, že jeho mandát skončí po prvních svobodných volbách rok nato v červnu. A před 29 lety byl znovu zvolen! Tehdy bylo ve Vladislavském sále na Pražském hradě o hlavě staronového státu rozhodnuto již v dopoledních hodinách. Nebylo ani moc co řešit, byl totiž jediným kandidátem.

Petra Járková
Petra Járková 05. 07. 2019 08:00

Před listopadem 1989 byl Havel znám jako dramatik, esejista, spisovatel a také jako spoluzakladatel a mluvčí Charty 77. Na politickou scénu vstoupil oficiálně v listopadu 1989.

Po odstoupení Gustáva Husáka byl jediným kandidátem na funkci prezidenta, kterým byl zvolen jednohlasně 29. prosince 1989. Svůj hlas mu tedy dali i ti, kvůli kterým skončil ve vězení.

Tehdejší tajné volby se zúčastnilo 139 poslanců Sněmovny lidu a 145 členů Sněmovny národů. V české části Sněmovny národů pro Havla hlasovalo 63 poslanců, ve slovenské 57 a ve Sněmovně lidu 114.

„Domnívám se, že je velice dobrým, výmluvným a pro svět přesvědčivým důkazem demokratičnosti mé volby, že se našlo padesát poslanců, kteří hlasovali proti mně,“ prohlásil tehdy Havel, jehož mandát byl pouze dvouletý.

Další volba prezidenta proběhla o dva roky později. V ní ale potřebnou většinu hlasů nezískal – do úřadu hlavy státu se vrátil až po vzniku samostatné České republiky v roce 1993.

Soukromý život

Byl dvakrát ženatý: s Olgou Šplíchalovou, která se především věnovala charitativní činnosti – ke konci devadesátých let ale těžce onemocněla a později zemřela. Podruhé se oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou. Zemřel 18. prosince 2011 na následky dlouhodobých zdravotních potíží.

NA TO, JAK SVĚT VIDÍ NAŠEHO PRVNÍHO DEMOKRATICKY ZVOLENÉHO PREZIDENTA, SE MŮŽETE PODÍVAT V GALERII:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články