Hvězda filmu Přelet nad kukaččím hnízdem Jack Nicholson: V dospělosti odhalil tajemství, které mělo zůstat navždy skryto

Přelet nad kukaččím hnízdem je americký film z roku 1975 režiséra Miloše Formana natočený podle románové předlohy spisovatele Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven v hlavní roli s Jackem Nicholsonem.
Zdroj: se souhlasem České televize
Přelet nad kukaččím hnízdem: Když svobodomyslný malý podvodníček Randle P. McMurphy (Jack Nicholson) přichází do státní psychiatrické nemocnice, jeho nakažlivý odpor k disciplíně otřese rutinou celého zařízení.On je jednou stranou nastávající války. Uhlazená, chladně monstrózní sestra Ratchedová (Louise Fletcher) druhou. V sázce je osud všech pacientů na oddělení...McMurphy na čas z oddělení zmizí. Lékař mu provede lobotomii mozku, aby jej zbavil "temperamentu". Když jej zřízenci ústavu dovezou zpět na oddělení jako apatickou trosku, film dospěje k památnému finále...Přelet nad kukaččím hnízdem je v pořadí druhý americký film režiséra Miloše Formana. Vznikl podle románové předlohy Kena Keseyho, která je u nás známá pod názvem Vyhoďme ho z kola ven.+ 3 fotky+ 4 fotky

Herec Jack Nicholson má dvě tváře. Tu veřejnou, která ho prezentuje jako úspěšného herce, a tu odvrácenou, jež z něj dělá věčného potížistu, rváče a hulváta. Takto se o něm alespoň vyjadřují jeho hollywoodští kolegové. Co je na tom pravdy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 11. 2020 16:00

Klasiku Přelet nad kukaččím hnízdem si můžete připomenout dnes ve 21:35 na ČT 2. Když se do státní psychiatrické léčebny dostane volnomyšlenkářský zloděj Randle (Jack Nicholson), otřese se v základech celý ústav. Randle má totiž vrozený odpor k rutině a disciplíně. Jeho soupeřem je přísná a sadistická sestra Ratchedová. V sázce je osud všech pacientů.

Dítě jako překážka v kariéře

Výchovy malého Jacka se ujala jeho babička Ethel. Vlastní matka na něj neměla čas. Bylo jí teprve sedmnáct a čekala ji kariéra tanečnice. Starost o vlastního potomka tak do toho moc nezapadala. Po porodu jej tedy June nechala u své matky. Ethel ho přijala jako vlastního syna, bohužel ji však čekalo jen samé trápení.

Jack začal být agresivní, rád vyvolával různé potyčky. Jednou se měl dokonce připlést k vraždě. Jeho děda to dlouho nevydržel. Odešel se slovy, že se jde uklidnit do baru. Od té doby ho už nikdo neviděl. Nicholson se až po dlouhých 37 letech dozvěděl, že žena, která se vydávala za jeho starší sestru, byla ve skutečnosti jeho matka. Tajemství, které mělo být navždy pohřbeno, vyplulo na povrch. Vyhledat svou pravou matku již nestihl, zemřela na rakovinu.

Skutečný Jack Nicholson?

Nafoukaný a sebestředný hulvát – tak Jacka Nicholsona popisuje Hollywood. Co je na tom pravdy? Herec o sobě tvrdí totiž pravý opak: „Ve skutečnosti jsem ten nejroztomilejší člověk, jakého si dovedete představit.“ Je tak otázkou, zda to myslí ironicky, anebo zcela vážně. Na druhou stranu je potřeba říct, že mezi jeho oblíbence patří docela zvláštní lidé.

Obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina a bývalého vůdce Kuby Fidela Castra. Také příliš neholduje manželství. Vydržel v něm šest let a zařekl se, že už nikdy víc. Postelí mu prý prošly až dvě tisícovky žen. Je proto s podivem, že zplodil „pouze“ sedm dětí.

Zažil i elektrošoky

Během natáčení Přeletu nad kukaččím hnízdem ukázal Nicholson svou lepší stránku. Trval na tom, aby měl stejné podmínky jako ostatní. Každý den byl dokonale připravený. Neváhal ani ve volných chvílích pomáhat svým hereckým kolegům, aby se ve svých rolích zlepšili. Šlo o to, aby se každý z nich choval co nejpřirozeněji. A právě kvůli oné přirozenosti chodil Nicholson do různých blázinců a pozoroval tamější rezidenty. Navíc dobrovolně podstoupil elektrošoky, což se mu nakonec vyplatilo. Po pár měsících si převzal Oscara za nejlepší herecký výkon. Trpělivost růže přináší.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jack Nicholson

Česká televize: Přelet nad kukaččím hnízdem

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články