Sériový vrah Ondrej Rigo: K poslední vraždě ho inspirovalo Mlčení jehňátek

Sériový vrah Ondrej Rigo: K poslední vraždě ho inspirovalo Mlčení jehňátek
Zdroj: Reprofoto Youtube.com

Ondrej Rigo. Nejbrutálnější slovenský vrah, který se doposud nepřiznal ani k jedné vraždě, přestože všechny nalezené důkazy ukazují jen na něho. O život připravil celkem devět žen, přičemž k úplně poslední vraždě ho inspiroval film Mlčení jehňátek, jehož premiéru si Rigo nenechal ujít.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 11. 2020 13:00

Ondrej Rigo se narodil 17. prosince 1955 na Slovensku. Je to odsouzený sériový vrah a nekrofil. Po jeho dopadení mu byla diagnostikována schizofrenie a nekrofilie. V současnosti si odpykává doživotní trest odnětí svobody. Chtěl by být po 25 letech propuštěn, což se ale jeví jako vysoce nepravděpodobné.

Dětství na houby

Ondrejovo dětství nikdy za moc nestálo. Otec brzy zemřel, neboť pro svou obživu kradl a páchal další trestnou činnost. Při jedné takové akci jej zastřelili. Matka na něj nestačila a brzy následovala otce. Podlehla zraněním z autonehody. Polepšovna a dětský domov se tak staly logickou součástí Rigovy budoucnosti.

První vraždu spáchal v Mnichově, kam se dostal díky falešnému pasu. Během dvou měsíců zabil dvě ženy. Následně se přesunul do Amsterdamu, kde připravil o život třetí ženu. Nejmladší Rigova oběť měla 22, nejstarší 88 let. Kvůli jeho výletům za hranice mu začali přezdívat mezinárodní vrah. Nejvíce však řádil na Slovensku.

Podzim 1990

Na Slovensku začal vraždit na podzim roku 1990. Po osmaosmdesátileté důchodkyni následovala maminka s malým dítětem. Jeho další oběti se však podařilo utéct. Takový vývoj události ho zarazil. Odmlčel se na dlouhé čtyři měsíce. Pak ale svému nutkání znovu podlehl. K poslední vraždě došlo v březnu roku 1992. Inspirovat ho k tomu měl film Mlčení jehňátek, který měl v té době premiéru v kinech.

Krátce po činu jej zadrželi policisté. Měli na něj již tolik důkazů, že šli najisto. Došli si pro něj do hotelu Carlton, kde pracoval jako šatnář. Čekal to? Zřejmě ne, protože se ani neobtěžoval převléct. Na šatech měl ještě krev a ve skříňce uloupené šperky. Když mu kriminalisté předložili všechny materiály včetně svědectví přeživší ženy, vůči všemu se ohradil a prohlásil se za nevinného. Soud na to samozřejmě nebral zřetel a vyměřil mu doživotní pobyt za mřížemi.

Modus operandi

Své oběti si Ondrej Rigo vybíral zcela jednoduše. Vždy ho zajímaly osamělé ženy žijící v přízemí paneláků. Dovnitř se většinou dostal oknem. Jako vražedný nástroj mu posloužila železná tyč, kus betonu a násada od motyky. Rány vždy směřoval na hlavu. Zmrzačené hlavy jej totiž sexuálně vzrušovaly. Vraždil zásadně tehdy, když dotyčná žena spala.

Po usmrcení měl se svou obětí pohlavní styk. Aby po sobě nezanechával otisky prstů, měl na rukou navlečené ponožky. Vražednou zbraň a nedopalky cigaret se ale již neobtěžoval uklidit. Jak už bylo uvedeno výše, po 25 letech má možnost požádat o podmínečné propuštění, ale vzhledem k tomu, co spáchal a že byl před vraždami jedenáctkrát odsouzený, jsou jeho šance naprosto mizivé.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ondrej Rigo

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články