Marika Gombitová slaví 63 let: Nehoda ji srazila na úplné dno, zvedla se i navzdory lidské nenávisti

Marika Gombitová
Zdroj: showpix

Slovenskou zpěvačku Mariku Gombitovou potkal v životě strašlivý osud. Po vážné autonehodě zůstala upoutána na invalidní vozík. Stáhla se do ústraní a již se zdálo, že se svou kariérou nadobro skončila. Pak se ale dokázala obdivuhodným způsobem zvednout a vrátit se do společnosti, přestože se jí snažili někteří lidé psychicky zdeptat.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 09. 2020 08:00

Marika Gombitová se narodila v Turanech nad Ondavou. Hudební talent zdědila po svém otci, který hrál v kostele na varhany. Zpívat začala v třinácti letech spolu se svými bratry v kapele Matador a na počátku osmdesátých let nahrála první dvě alba. Podařilo se jí spolupracovat s předními osobnostmi slovenské hudební scény, prosadit se dokázala i v Německu. Po oné osudné autonehodě nahrála dalších sedm alb. S více než milionem prodaných nosičů se z ní stala hudební ikona.

Nepříjemné pocity

Oním dnem, kdy se Marice Gombitové změnil celý svět, byl 30. listopad 1980. Tehdy měla domluvené vystoupení se svou kapelou Modus v klubu brněnské Zbrojovky. Od rána jí však nebylo dobře, navíc měla chřipku. Do Brna se však nakonec rozhodla odjet.

Vše šlo ten večer, jak mělo. Po koncertě se však od svých spoluhráčů dozvěděla, že se vlastně kapela rozpadá. Ona sama o této krizi vůbec nevěděla. Když se chystali na zpáteční cestu do Bratislavy, začalo hustě sněžit. Marika chtěla počkat, ale kapelník Lehotský o tom nechtěl ani slyšet.

Okamžiky hrůzy

“Jela jsem se svou kamarádkou Alenou,” uvedla zpěvačka v knize Úlomky vzpomínek autora Miroslava Graclíka. “Jely jsme Renaultem 5. Zpočátku se zdála silnice v pořádku, ale pak nastaly okamžiky hrůzy. Auto najelo na velký sněhový jazyk, ztratilo stabilitu, dvakrát se převrátilo, pak přešlo do kotrmelců a ztratilo se do neznáma.” 

Celý průběh nehody jí připadal jako celá věčnost, přitom šlo o zlomky vteřin. Nebyla bohužel připoutaná, takže proletěla skrz přední sklo. Pak upadla do bezvědomí a probudil ji až křik její kamarádky. Po chvilce jim zastavilo nějaké auto. Když Mariku nakládali, cítila obrovskou bolest po celém těle s výjimkou dolních končetin, nohy zůstaly bez jakéhokoliv citu.

Musela se s tím nejprve vyrovnat

Po nehodě se jí zhroutil celý svět, přerušila kariéru a začala se stranit lidí. Dokonce pomýšlela i na to nejhorší možné řešení. Tím, že se ale dostala až na samotné dno, se v ní něco zlomilo a rozhodla se tak zpět vrátit k tomu, co měla nejraději: zpívání. Opět se začala vídat se svými kolegy. Jenomže když už se zdálo, že se blýská na lepší časy, přišla další rána.

Šikana

Zřejmě za to mohla obyčejná lidská závist, že se dokázala zase pomalu dostat zpět na vrchol. Přestože nikomu neubližovala, začali ji šikanovat sousedé. Naváželi se do ní kvůli jejím psům, prý neustále štěkali. Zpěvačku tato situace málem přivedla až k nervovému zhroucení.

“Nevím, proč si zasedli zrovna na ni,” prohlásila manažerka zpěvačky. “V domě štěkají i jiní psi. Tu dusnou atmosféru nesla opravdu těžce, protože její psi jsou pro ni vším.” Naštěstí se situace v domě zklidnila a mezi sousedy opět zavládly dobré vztahy.

Zdroj textu: Kniha Úlomky vzpomínek, Miroslav Graclík, Marika Gombitová, Wikipedie.cz

Zdroj fotky: showpix

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články