Bondovka Dech života: Timothy Dalton kývnul na roli až popáté. Ve filmu se objevila i Bratislava. Anebo to bylo jinak?

Dech života
Zdroj: Prima Max
Úvodní znělku k filmu složila skupina A-HA, ale uvažovalo se i o Pet Shop Boys.Film se dočkal premiéry v českých kinech až v roce 1992 (natočen byl o čtyři roky dříve).Točit se mělo původně v Bratislavě, ale soudruzi dostáli svých ideálů a odmítli.Ve filmu jsme mohli vidět předměty značek Rolex, Cartier či Phillips. Auta tentokrát dodal Aston Martin a Audi.+ 6 fotek+ 7 fotek

Na sklonku osmdesátých let se v roli agenta Jejího Veličenstva objevil poprvé herec Timothy Dalton. Ke své roli přistoupil zcela jiným způsobem než jeho předchůdci a byl za to tak milován i nenáviděn. Podívejme se společně na fakta o filmu Dech života, která jste možná doposud neznali.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 05. 2020 16:00

Ruská KGB má nový, šílený plán: páchá atentáty na agenty nepřátelských tajných služeb. James Bond na jejich seznamu samozřejmě nechybí. Agent 007 však v Bratislavě pomůže uprchnout generálovi KGB Koskovovi, který ve skutečnosti pracuje pro Brity. Ten ale ještě stihne obvinit svého kolegu Puškina z podvratné činnosti. Bond tak musí zachránit Koskova a odstranit Puškina.

Na film Dech života se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Mám vzít, nebo nemám?

Timothy Dalton si dal pěkně načas. Producenti filmu mu nabízeli roli Bonda celkem čtyřikrát a on kývl až na v pořadí pátou nabídku. V šedesátých letech se prý cítil na agenta 007 příliš mladý, takže si počkal dalších dvacet let, pak souhlasil.

Jak se říká, kdo si počká, ten se dočká. Dalton se pak do natáčení vrhl s takovou vervou, že některé kaskadérské kousky natočil zcela sám. Třeba hned ten na začátku filmu, kdy se zuby nehty drží střechy uhánějícího Land Roveru.

Superman

Zatímco se Timothy stále rozhodoval, zda do toho jít, či nikoli, oslovil Albert R. Broccoli představitele Supermana, Christophera Reeva. Nabídl mu honorář ve výši jednoho milionu dolarů. Mezi další adepty na Bonda patřili Lewis Collins (Bodie z Profesionálů), Pierce Brosnan či Sean Bean (Hra o trůny).

V Bratislavě by to tedy opravdu nešlo!

Scény s agentem KGB Koskovem se měly původně natáčet v Bratislavě, avšak soudruzi tuto jedinečnou příležitost, za kterou se ukrývala tučná odměna, zamítli. Filmaři tak nakonec zvolili Vídeň. Nicméně žlutobílá auta Veřejné bezpečnosti se jim získat podařilo. Shodou okolností byl Dech života v roce 1992 úplně první bondovkou, která byla vysílána v českých kinech.

Návrat k osvědčenému receptu?

Nástup Daltona byl v mnoha ohledech krokem zpět, ale v dobrém slova smyslu. Jako první se nabízí klasicky bondovský vzhled. Jeho předchůdce Roger Moore byl na agenta 007 málo elegantní. Jako akční hrdina ano, ale chybělo mu klasické britské gentlemanství. Na druhou stranu Dalton předčil Rogera svou výbavou, která trochu připomínala MacGyvera. Výbušná zubní pasta? Konečně něco, co je skutečně hodno příslušníka britské tajné služby.

Říká se, že filmy s Bondem jsou produktem své doby. A je tomu skutečně tak. Ve většině případů se jednotlivé díly točí okolo studené války a hrozby nukleárního vyhlazení.  Kdežto filmy s Danielem Craigem jsou plné hackerských útoků a terorismu. To není vůbec špatné, avšak značná většina fanoušků raději volí za nepřítele Sovětský svaz.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O FILMU DECH ŽIVOTA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj článků: screenrant.com, csfd.cz, wikipedie, eightieskids.com

Zdroj fotek: Prima Max

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články