Bondovka Žiješ jenom dvakrát: Čtyři věci, kterých si všimnete až při druhém zhlédnutí filmu

Bondovka Žiješ jenom dvakrát: Čtyři věci, kterých si všimnete až při druhém zhlédnutí filmu
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Žiješ jenom dvakrát (You Only Live Twice) je pátý film o Jamesi Bondovi z roku 1967. Ten se musí tentokrát vydat do Japonska, neboť hrozí, že vypukne třetí světová válka. Sean Connery, tehdejší představitel Jamese Bonda, si to tehdy u Japonců pěkně rozházel, neboť řekl, že se mu jejich ženy nelíbí......možná to bylo proto, že neměl během natáčení klid. Před dotěrnými novináři ho nedokázalo ochránit ani třicet bodyguardů.Herec se musel kvůli filmu naučit ovládat judo.+ 5 fotek+ 6 fotek

Žiješ jenom dvakrát je v pořadí pátým filmem s Jamesem Bondem (hraje ho Sean Connery). Od premiéry už uplynulo dlouhých třiapadesát let. Přesto se v něm najdou momenty, které nejsou hned napoprvé viditelné. Věděli jste, že jde třeba o „nejméně korektní“ bondovku všech dob? A že agent 007 chtěl Martini promíchat, ne protřepat?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 03. 2020 16:59

Na film Žiješ jenom dvakrát se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max. James Bond se musí vydat do Japonska, neboť se schyluje ke třetí světové válce. Z oběžné dráhy totiž zmizí jak američtí, tak i sovětští kosmonauti. Konflikt mezi Západem a Východem je na spadnutí. Podaří se mu udržet světový mír? Obstojí před všemi nástrahami, které na něho v Japonsku číhají?

Nekorektnost a neomalenost

Dříve se ve filmovém průmyslu tolik nehledělo na politickou korektnost. A tak se můžeme v této bondovce dozvědět, proč asijské dívky chutnají jinak, uzřít klasické klišé v podobě zápasníků sumo, vilných masérek a zničehonic objevivších se nindžů. Ostatně celý stereotyp o Japonsku vhodně doplňuje výrok šéfa tajné služby Tigera Tanaky: „Jsme v Japonsku. Tady je vždy na prvním místě muž.“

Nezajímavé Bond girls

Přestože jsou Bondovy pomocnice v tomto filmu velmi atraktivní, žádná z nich není pro děj filmu nepostradatelná. První dívka Aki sice agenta zachrání hned dvakrát, ale co se týče jejího charakteru, je přinejmenším nevýrazný. Když dojde na její smrt, nikoho to nezajímá.

Další v pořadí je vražedkyně Helga Brandt. Ta je sice ve svém poslání dostatečně odhodlaná, ale i tak nesplní svůj úkol, za což je předhozena piraním. A konečně Kissy. Ukáže se příliš pozdě, a jelikož se její postava nijak nevyvíjí, nezbývá jí nic jiného, než po většinu času běhat ve spodním prádle. Proč? To je záhadou.

Netřepat, ale promíchat?

Kdo by neznal legendární Bondovu hlášku o jeho oblíbeném drinku. Agent 007 vždy požaduje protřepat a nemíchat. Jenže ve filmu Žiješ jenom dvakrát se přihodí zvláštní situace. Při společném setkání mu britský agent Dikko Henderson podá Martini a řekne: “Není to protřepané, ale zamíchané. Je to tak správně?” A Bond odpoví: “Jistě.” Není to ale chyba, nýbrž záměrný vtip.

A do čtveřice... Nuda?

Podle některých recenzí je tato bondovka občas nudná, nebo stále nudná. Překvapivých momentů je ve filmu prý pomálu a nejlepší ze všeho má být poslední zúčtování. Nezbývá tedy nic jiného, než se na film znovu podívat a připomenout si tak verzi Bonda, jenž dává výjimečně přednost saké před Martini, a jehož povahu tentokrát zcela zastíní šovinismus japonských mužů.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA ZAJÍMAVOSTI O FILMU ŽIJEŠ JENOM DVAKRÁT:

Zdroje: Whatculture.com, Csfd.cz, iprima.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články