Pavel Landovský: Před smrtí se přiznal k činu, který ho trápil celý život

Pavel Landovský
Zdroj: showpix

Herec Pavel Landovský to neměl v životě vůbec jednoduché. Už jako malé dítě se stal spoluaktérem hrůzného činu, který ho pronásledoval celý život. V dospělosti zase zažil rvačku s příslušníkem StB, který mu doživotně zmrzačil nohu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 09. 2020 08:00

Pavel Landovský, přezdívaný Lanďák, byl český herec, disident a signatář Charty 77. Spolupracoval s Jiřím Menzelem, Milošem Formanem a Janem Svěrákem. Vidět jsme jej mohli ve filmech Ostře sledované vlaky, Svatby pana Voka či Černí baroni.

Otřesný zážitek

Stalo se to před koncem války. Jeden ruský voják hlídal v kulometném hnízdě nedaleký les, a když uviděl Landovského, pozval ho k sobě. Ten samozřejmě, jako malý a zvědavý kluk, neodmítl. Pozvání postavit se za kulomet si vysloužil hlavně tím, že na něj promluvil rusky. “Udivilo ho to, protože tehdy si s nimi u nás nikdo nepovídal,” zavzpomínal herec.

Vtom se z lesa vyřítilo několik příslušníků SS, voják neváhal a začal na ně střílet. “Když si všiml mého vyděšeného výrazu, posadil mne za kulomet a já začal střílet. Bylo mi teprve devět, takže mi došlo až později, že jsem jich musel několik zabít,” svěřil se Landovský v knize Soukromá vzpoura.

Zmrzačení

Klid neměl ani po válce. Jakožto odpůrce režimu nemohl hrát a po podpisu Charty 77 byl několik měsíců vězněný. Ještě předtím byl na ulici napadený jistým mužem, který se před svou ženou začal rozčilovat, že hlásili, že je Landovský pod zámkem, a přitom si pořád chodí na svobodě. “Byl to estébák,” tvrdil později herec.

“Snažil se mne přehodit přes rantl. Abych se mohl líp bránit, dal jsem si nohu mezi šprušle zábradlí, jenomže když mne zkroutil, v noze se ozval zvuk, jako když se láme větev.” Zlomenina nohy se nikdy úplně nezhojila, takže si z napadení Landovský odnesl doživotní následky.

Rychlá smrt

Pavel Landovský měl být před svou smrtí ve velmi dobré náladě. Zrovna se vrátil z nemocnice. “Byl moc příjemný, a dokonce ani nekřičel, což znamenalo, že se cítí opravdu dobře,” prozradil jeho syn Jakub. Byl přesvědčený o tom, že je vše v pořádku, a tak otce nechal samotného a odjel domů.

Kolem desáté večer mu však vypovědělo službu srdce. Zrovna se měl dívat na televizi. Lékaři později uvedli, že šlo o rychlou a zcela bezbolestnou smrt. Herec skonal během vteřiny.

Zdroj textu: Aha, Blesk

Zdroj fotky: showpix

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články