Květa Fialová: Znásilnění v 15 letech, život bez intimností a útěk před manželem na hřbitov

Na konci války, v květnu 1945, ji znásilnili dva vojáci Rudé armády. Sama byla potom svědkem jejich popravy zastřelením před plukem. Ve svých vzpomínkách uvádí, že od té doby si zprotivila sex.
Zdroj: Facebook
Květa Fialová se narodila roku 1929 ve Veľkých Dravcích.Její matkou byla výtvarnice a sochařka Květoslava Fialová a otcem Vlastimil Fiala, pocházející z Opočnice u Poděbrad, vojenský letec a legionář v Rusku.Fialová o rodičích říkala, že „maminka byla buddhistka, tatínek přísný evangelík“.Rodina žila na Slovensku do roku 1938, kdy byla nacionalisty ze Slovenska vyhnána. Přestěhovala se do Žďáru u Police nad Metují a později do Borohrádku.+ 6 fotek+ 7 fotek

Květa Fialová by dnes oslavila 90. narozeniny. Národem milovaná herečka sice ve svém profesním životě zažívala jeden úspěch za druhým, v soukromí už jí tak do zpěvu nebylo. Jací byli osudoví muži jejího života?

Petra Járková
Petra Járková 01. 09. 2019 08:00

Událost z mládí

Milenecký život Květy Fialové předurčila nešťastná událost z jejího mládí. V patnácti letech ji totiž znásilnila dvojice vojáků. Ti ji jednoho večera probudili v jejím pokoji a dali jí na výběr. Buď se od obou nechá znásilnit, nebo ji zabijí. Mladá dívka ve strachu o svůj život svolila k sexu se sovětskými osvoboditeli. Dvojnásobné znásilnění bylo její první sexuální zkušeností. Proto také celý život milostný akt nenáviděla a nijak se tím netajila. V televizi i v divadle přitom paradoxně hrála role vyzývavých dam a nevlastní jí nebyla ani nahota.

První láska

Její první velkou láskou byl dramaturg z českobudějo­vického divadla Jiří Josek. Vztah ale dlouho nevydržel a skončil za dramatických okolností. Květa před manželem utekla na hřbitov, kde přespávala. Neměla totiž na vlastní bydlení, a když zjistila, že po ní novomanžel každý den vyžaduje pohlavní styk, bez váhání se odstěhovala. „Než bych žila s živým chlapem, tak jsem raději volila tenhle přístřešek,“ nechala se slyšet později.

Láska nebo alkohol

Po odchodu od svého prvního muže se vášnivě zamilovala do herce Gustava Opočenského. Oba společně působili v kolínském divadle. Opočenský, ačkoliv vynikající herec, měl slabost pro alkohol. Květa se jej sice pokusila zachránit, dopadlo to ale pouze tak, že přišla o veškeré peníze, šperky a o mnoho peněz přišla i její maminka, když se společně snažily jejího nového milého dostat ze závislosti. Všechny jejich finance propil.

Sex jen za účelem dítěte

Po krátké epizodě na Slovensku, kam před nešťastnými láskami z Čech Fialová utekla, se vdala podruhé. Tím šťastným byl režisér Pavel Háša, s nímž vydržela dlouhých 52 let až do jeho smrti v roce 2009. Herečka se nechala slyšet, že jejich svazek vydržel tak dlouho jen díky tomu, že se její manžel obětoval. Nikdy po ní nic nechtěl a údajně spolu měli sex, jen když se pokoušeli o dítě. Což se jim nakonec i poštěstilo, když se jim narodila dcera Zuzana.

Platonický vztah

Po smrti manžela se ve svých 85 letech vrhla do platonického vztahu s hereckým kolegou Josefem Kubáníkem. Společně prý objevili velkou lásku, která vůbec nebyla založená na ničem fyzickém. Ostatně Kubáník jako gay po fyzickém kontaktu s o 45 let starší ženou ani netoužil, dvojice si jen maximálně sedla po stránce psychické.

Odchod hvězdy

Květa Fialová se nejvíce proslavila svými rolemi ve filmech Limonádový Joe nebo Ostře sledované vlaky. Byla držitelkou ceny Thálie z roku 2010. Dožila se požehnaného věku 88 let. Po několikaletém boji podlehla Alzheimerově chorobě stejně jako její druhý manžel.

NA KVĚTU FIALOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články