Před dvěma lety odešla herečka Květa Fialová: Proč celý život pohrdala muži?

Před dvěma lety odešla herečka Květa Fialová: Proč celý život pohrdala muži?
Zdroj: Profimedia.cz
Květa Fialová se narodila roku 1929 ve Veľkých Dravcích.Její matkou byla výtvarnice a sochařka Květoslava Fialová a otcem Vlastimil Fiala, pocházející z Opočnice u Poděbrad, vojenský letec a legionář v Rusku.Fialová o rodičích říkala, že „maminka byla buddhistka, tatínek přísný evangelík“.Rodina žila na Slovensku do roku 1938, kdy byla nacionalisty ze Slovenska vyhnána. Přestěhovala se do Žďáru u Police nad Metují a později do Borohrádku.+ 6 fotek+ 7 fotek

Květu Fialovou jedni milovali, druzí ji považovali za podivínku. Pravdou ale je, že byla velmi silnou ženou, která se dokázala přenést přes bolestnou událost, která ji potkala na konci druhé světové války. Jaký byl život herečky, která neměla ráda sex, sport ani politiku?

Petra Járková
Petra Járková 26. 09. 2019 08:00

Usměvavá a optimistická

Dnes jsou tomu dva roky, co do hereckého nebe odešla oblíbená česká herečka Květa Fialová, již proslavily například role zpěvačky Tornádo Lou ze snímku Limonádový Joe, kněžna z Babičky nebo hraběnka z komedie Adéla ještě nevečeřela. Mimořádná filmová hvězda, která byla vždy usměvavá a optimistická, si prošla velkým traumatem, přesto se dokázala nad trable všedního života povznést.

Znásilnění

Během války si jí stala velmi nepříjemná událost. Tehdy ji jako mladou dívku znásilnili ruští vojáci s revolverem u hlavy. Ačkoliv se Květa později stala idolem mnoha mužů a byla dvakrát vdaná, neměla ráda sex.

Životní role

Před kamerou debutovala v roce 1949 a od té doby natočila několik desítek filmů, televizních inscenací a seriálů. Česká kinematografie získala v Květě ideální představitelku osudových žen a herečka se stala obdivovaným idolem. Její životní rolí byla postava barové zpěvačky Tornádo Lou ve snímku Limonádový Joe aneb Koňská opera. Podobné úlohy ztvárnila ve filmech Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky či Partie krásného dragouna.

Milovala stáří

I když poslední roky života strávila v léčebně pro dlouhodobě nemocné, stáří považovala za “osvobozující a úchvatné”. Smrti se nebála a říkala: “Jsem úplně smířená s tím, že smrt patří k životu. Ale s tím, že odejde někdo blízký, jsem se ještě nenaučila žít.” Snažila se na všem hledat to dobré a říkala, že všichni bychom měli hledat v sobě samých i v životě vždy jen to pozitivní. Herečka se dožila požehnaného věku 88 let. Po několikaletém boji podlehla 26. září 2017 Alzheimerově chorobě.

NA KVĚTU FIALOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články