Pedofilní vrah Marc Dutroux: Oběti ukrýval v podzemní skrýši, kde je mučil hladem a žízní

Pedofilní vrah Marc Dutroux: Oběti ukrýval v podzemní skrýši, kde je mučil hladem a žízní
Zdroj: Profimedia.cz

Marc Dutroux zůstane již navždy ostudou belgické policie a ministerstva spravedlnosti. Kdyby se obě instituce netočily v nekonečném kruhu omylů a přehmatů, zřejmě by vrahovy čtyři oběti ještě žily. Bohužel se tak nestalo a dívky, které Dutroux unesl, čekalo hrozivé znásilňování, mučení a smrt.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 01. 2021 14:00

Marc Dutroux se narodil 6. listopadu 1956. V letech 1995–1996 unesl, mučil a sexuálně zneužíval šest dívek ve věku od osmi do devatenácti let. Po dopadení byl odsouzen k doživotnímu odnětí svobody. Jeho manželka Michelle dostala za spolupachatelství třicet let vězení, ale v roce 2012 byla podmínečně propuštěna. A to i přes protesty pozůstalých.

Manipulativní asociál

Kdo by to do něj řekl? Z učitelské rodiny, a ještě k tomu zachránce pětiletého chlapce, kterému hrozilo utonutí. Vyučený elektrikář, dvakrát ženatý, dvě děti. Úplně normální muž. Pak ale přicházejí na řadu psychiatři, kteří vidí to, co je ukryto za maskou normálnosti. Asociální osobnost se sadistickými sklony, která zoufale touží po tom, aby mohla někým manipulovat. A právě ona manipulace se neprojevovala pouze v jeho zločinném konání, ale i v běžném životě.

Již v osmdesátých letech začal unášet mladé dívky, které následně zdrogoval a znásilnil. Když potřeboval peníze, neváhal přepadnout starší ženu, a to velmi brutálním způsobem. To mu v dubnu 1989 vyneslo třináct a půl roku vězení. Jenomže po třech letech byl propuštěn na podmínku za dobré chování. Vzhledem k jeho minulosti to byl zcela nelogický krok. Propuštění podepsal ministr spravedlnosti Melchior Wathelet, který se později dokonce stal soudcem Evropského soudního dvoru v Lucemburku. Když na jeho přehmat upozornila média, hájil se tím, že věznice jsou přeplněné a personálu je málo. Dutrouxovo propuštění však spíše připomínalo odškodnění za justiční omyl. Dostal plný invalidní důchod, ale to nebylo všechno, někde schrastil pět milionů franků, díky čemuž vlastnil několik domů a luxusních aut. Odkud ale ty peníze vzal? Zmanipuloval někoho ve svůj prospěch?

Časovaná bomba

Proti Dutrouxovýmu propuštění na svobodu důrazně protestovali i psychiatři. Upozorňovali, že je časovanou bombou. A měli pravdu. O rok později získala policie informace o tom, že má Dutroux v jednom ze svých domů budovat sklepní vězení pro unesené ženy. Detektivové ale nad tím jen mávli rukou. Tip údajně pocházel od nedůvěryhodného informátora a samotný Dutroux se měl vyjádřit, že jen renovuje kanalizaci.

Tímto rozhodnutím zpečetila belgická policie životy několika nevinných dívek. Časovaná bomba právě vybouchla. V červnu 1995 zmizely dvě osmileté dívky – Julie a Melissa. Obě skončily ve sklepě jeho domu v Marcinelle. Zneužíval je, mučil a týral hladem a žízní. O měsíc později zmizela z letoviska Ostende sedmnáctiletá An a o dva roky starší Eefje. Policie je vedla jako pohřešované a víc ji nezajímalo. Vyšetřovatelé ignorovali i dopis, který napsala samotná matka Dutrouxe. Vyjádřila v něm přesvědčení, že únoscem je její syn.

Ke konci roku 1995 vykonala policie u Dutrouxe domovní prohlídku kvůli podezření z krádeže auta. Uvnitř byly slyšet slabé dívčí hlasy, strážníci se však spokojili s vysvětlením, že to jsou děti hrající si na ulici. Dutroux si i tak šel sednout na tři měsíce. Když se vrátil zpět, našel Julii a Melissu mrtvé. Jeho žena Michelle o dívkách věděla, přesto jim nedala ani napít. Další zmizelou dívkou byla dvanáctiletá Sabine. I ta byla zařazena automaticky do složky s pohřešovanými osobami. Vše se změnilo až s čtrnáctiletou Laetitiou.

Stará dobrá detektivní práce

Lidově řečeno, belgičtí policisté se kopli do zadku až poté, co Laetitia zmizela z veřejného bazénu. Začali hledat možné svědky únosu a jeden mladík jim dokonce sdělil i začáteční písmena Dutrouxovy dodávky. A právě díky nim ho dokázali spojit se zmizelými dívkami. Jenže první prohlídky jeho domů nepřinesly ovoce. Teprve když po dvou dnech vazby promluvil a zavedl policii do podzemních prostor, v Marcinelle objevili vyčerpanou Sabinu a Laetitii. A na dvorku hroby Julie a Melissy. Policisté tam však našli i jednoho muže. Byl to Bernard Weinstein, Dutrouxův přítel, který mu měl pomáhat i s některými únosy. Když se ukázalo, že Weinsteina hledá policie kvůli již zmiňované krádeži auta, Dutroux od něj chtěl zjistit, kde jsou ukryté peníze za prodej vozidla. Nadopoval ho, zmrzačil mu genitálie a pak zaživa pohřbil.

Posledním dílkem hrůzné skládačky byla An a Eejfy. Jsou živé, nebo mrtvé? Novináři začali různě spekulovat a přišli také s teorií, že se měly dívky prodat českým a slovenským kuplířům. Obě země však dokázaly, že tomu tak není. An a Eejfy byly nakonec objeveny 3. září 1996 pod betonovou podlahou Dutrouxova domu v Jumetu. Jedna z dívek měla na hlavě plastový pytel a v ústech zbytky rohypnolu. I ona byla pohřbena zaživa. Vedle této hrůzy byly policií zadrženy i stovky pornografických snímků, často domácí výroby, v nichž figuroval zvrácený únosce a vrah. Část sbírky policie zadržela již v průběhu jeho zatčení za krádež auta, ale úřady se na ně podívaly až v roce 1999. Dávno poté, co mohly něco změnit. A Dutroux? V říjnu 2019 požádal o psychiatrické vyšetření, protože kdyby tři odborníci dospěli k závěru, že je u něj nebezpečí opětovného páchání zločinů malé, může být propuštěn. Loni v květnu byl ale celý proces pozastaven kvůli pandemii covid-19.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Marc Dutroux

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články