Fit a krásnáTestováníSoutěže

Vánoce slavných: Jak vaří rybí polévku Vojtěch Dyk, Ivana Jirešová nebo Radek Kašpárek?

Vánoce slavných: Jak vaří rybí polévku Vojtěch Dyk, Ivana Jirešová nebo Radek Kašpárek?
Zdroj: Showpix
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Vojtěch Dyk, Ivana Jirešová, Matouš Ruml a šéfkuchař a porotce MasterChefa Radek Kašpárek se těší na Vánoce a tradice s nimi spojené. Teď prozradili, jak připravují štědrovečerní rybí polévku.

Imrich Rešeta 3. prosince 2021

Rybí polévka neodmyslitelně patří na vánoční stůl. Ovšem tak jako má každá rodina maličko jiné tradice, liší se i způsob její přípravy. Jak si o Štědrém večeru počínají v kuchyni české celebrity?

Vedlejší účinky adventu: Co je syndrom vánočního stromku a jak vám může zkazit svátky
Mohlo by Vás zajímat:

Vedlejší účinky adventu: Co je syndrom vánočního stromku a jak vám může zkazit svátky

Rybí polévka podle Vojtěcha Dyka a Matouše Rumla

Ponožky,“ odpovídá Vojtěch Dyk na otázku, jaký dárek mu udělal největší radost. Matouš Ruml, jeho kolega ze seriálu Profesor, zase nedá dopustit na pohyblivého mechanického dinosaura, který chodil a křičel. Vytouženou hračku dostal jako malý kluk. Stejně jako se liší jejich názory na nejlepší dárky, tak se neshodnou i v tom, jaká rybí polévka se podává na Štědrý večer.

Vojtěch Dyk preferuje kapra. Nejdřív připraví dlouho tažený vývar z kapřích hlav, pak si z vařené zeleniny udělá něco na způsob pyré a všechno to smíchá. Povaří s rybími vnitřnostmi a zahustí pomocí jiker. Těch klidně může být víc. Herec a zpěvák používá na dochucení masox, sůl a muškátový oříšek. Polévku u Dyků podávají s orestovanou houskou a majoránkou. A nezapomínají na šupinu pod talířem.

Matouš Ruml sahá do trochu jiných vod, na Vánoce totiž vaří lososový krém. Nejdříve na ghí osmaží kořenovou zeleninu, pak přidá vývar a lososa nakrájeného na kostky. Na konci všechno rozmixuje, přidá smetanu a prolisovaný česnek. Místo krutonů používá Ruml smažené ricottové kuličky. Ty připravuje v trojobalu a smíchá do nich ricottu s bylinkami a vajíčkem.

Nebezpečné vánoční písničky: Mariah Carey ani John Lennon podle nové studie do auta nepatří
Mohlo by Vás zajímat:

Nebezpečné vánoční písničky: Mariah Carey ani John Lennon podle nové studie do auta nepatří

Vánoční polévka podle Radka Kašpárka a Ivany Jirešové

Šéfkuchař a porotce MasterChefa Radek Kašpárek s oblibou sahá po kaprovi. Nejdřív uvaří doměkka 4 hlavy s kořením a pak obere maso z líček. Zvlášť si uvaří mlíčí, kterému stačí v hrnci jen chvilka. Všechno pak vloží k na másle orestované kořenové zelenině. Jeho recept oživí 1 hvězdička badyánu a muškátový květ nebo ořech. Stejně jako Vojta Dyk, i Radek Kašpárek podává rybí polévku s houskou. Ovšem starší, kterou nechá 3-4 dny v mikroténovém sáčku, pak pokrájí na kousky a opraží na másle.

Ivana Jirešová z Ordinace v růžové zahradě nedá dopustit na rybí polévku podle maminky. Základem je rybí hlava, která podle herečky musí projít pořádnou očistou, aby se zbavila slizu a pachutě rybiny. Pak ji povaří spolu s páteří, ploutvemi a kořením. Na másle si osmaží nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a zvlášť připraví také jikry nebo mlíčí. Když je ryba povařená, oddělí maso a zbytek vyhodí. Pak smíchá přeceděný vývar se zeleninou, mlíčím a masem. Dochucuje muškátovým oříškem a podává s osmaženými kostičkami pečiva.

A jak to vlastně má Jirešová s vánočními dárky? „Jako rodina jsme dlouho neměli telefon… Musela jsem vždy mrznout v budce. Můj první kluk mi dal mobilní telefon. Zvonil zabalený pod stromečkem, a to pro mě bylo to nejkrásnější překvapení.

Vztekloun Jiří Kodet: V afektu zvládl zdemolovat byt i pokazit Vánoce. O chuť žít ho připravilo zakopnutí o kocoura
Mohlo by Vás zajímat:

Vztekloun Jiří Kodet: V afektu zvládl zdemolovat byt i pokazit Vánoce. O chuť žít ho připravilo zakopnutí o kocoura

Zdroje informací:
TV Nova

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články