Zakázané Vánoce: Co přimělo puritány zrušit v 17. století nejkrásnější svátky roku?

Zakázané Vánoce: Co přimělo puritány zrušit v 17. století nejkrásnější svátky roku?
Zdroj: Wikimedia Commons/Howard Pyle, Public domain

Ebenezer Skruž z Vánoční koledy od Charlese Dickense sice považoval Vánoce za pouhý “humbuk”, nikdy by ale neudělal to, co puritáni v 17. století. Ti se totiž v Nové Anglii rozhodli vánoční svátky zakázat. Co je k tomu vedlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 11. 2021 11:00

Zbožní puritáni přivezli v roce 1620 do Nového světa vskutku zajímavou praktiku - pohrdání Vánocemi. Nazvali je svátkem bláznů, zavřeli kostely a nebohé děti zahnali zpět do školních lavic. V kolonii Massachusetts Bay musela tehdy být nálada na bodu mrazu.

Vánoce za katrem

Po pádu krále Karla I. Stuarta v roce 1649 se puritáni rozhodli, že zakáží Vánoce. Štědrý den vypustili úplně a 25. prosinec označili za den půstu a ponížení. Toto nařízení začalo v kolonii Massachusetts Bay platit v roce 1659. Veřejné oslavy Vánoc byly označeny za trestný čin. Proč je ale Puritáni tak nenáviděli?

Stephen Nissenbaum ve své knize The Battle For Christmas (Boj o Vánoce) uvádí, že to byla otázka teologie a také hlučných oslav. Puritáni tvrdili, že neexistuje biblický základ pro slavení Vánoc, tudíž bylo nepatřičné oslavovat narození Páně tímto způsobem. Písmo údajně období a datum narození Ježíše Krista nezmiňuje.

Pohanské kořeny Vánoc

Že nešlo oslavu Vánoc doložit biblickými texty byla jedna věc, ale puritány vytáčel doběla fakt, že měly původ v pohanství. Kněz Increas Mather, který žil v 16. století, tvrdil, že jde jen o jinou verzi Saturnálií, čili starověkého římského svátku pojícího se se zimním slunovratem. A jelikož byl plný hodování a pití, vypadaly tehdejší Vánoce podle toho.

Alkohol tekl proudem a všude bujel hazard. Muži se oblékali jako ženy a chodili dům od domu koledovat o jídlo nebo peníze. Kdo nevyhověl jejich požadavkům, stihla ho odveta. Opakování historie nemohli puritáni dopustit. Nepříslušelo se, aby zejména mladí lidé chodili po příbytcích boháčů a vyžadovali od nich různé dary. Pokud měli být tito lidé štědří, tak jen v rámci vlastní rodiny.

Soukromé Vánoce

Vymáhání zákazu Vánoc ale ve skutečnosti nebylo tak důsledné. Puritáni přece jenom neměli absolutní moc. Šlo jim jen o to, aby se to nedělo veřejně. Po nástupu Karla II. Stuarta se ale začal na puritány vyvíjet politický tlak. A jejich absurdní zákaz svátků v kolonii Massachusetts Bay byl zrušen v roce 1681.

“Nenávist” vůči nejhezčím svátkům v roce však přetrvávala až do 19. století. Kostely zůstaly opět zavřené, školy a obchody naopak fungovaly jako každý jiný den. Definitivní tečku za touto historickou etapou bohabojných Angličanů udělal rok 1856. Spolu s Washingtonovými narozeninami a čtvrtým červencem se Vánoce zařadily mezi americké státní svátky.

Zdroje informací:

History.com: When Massachusetts Banned Christmas

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články