Nebezpečné vánoční písničky: Mariah Carey ani John Lennon podle nové studie do auta nepatří

Nebezpečné vánoční písničky: Mariah Carey ani John Lennon podle nové studie do auta nepatří
Zdroj: Profimedia

Přestože je jen druhá polovina listopadu, vánoční písničky už si razí cestu nejen do rádií. Britský list Dailyrecord ale upozorňuje na novou studii, podle které jsou vánoční hity Mariah Carey, Franka Sinatry nebo Johna Lennona pro řidiče nebezpečnými společníky. Proč je tomu tak?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 17. 11. 2021 12:00

Díky klasickým vánočním písničkám se dostáváme do nálady, pomáhají navodit klidnou atmosféru a svátky by bez nich byly jen poloviční. Jenže jakmile některé zazní, když zrovna řídíme, hrozí zde jisté riziko.

Nebezpečí za volantem

Ačkoliv zní tvrzení o nebezpečnosti vánočních hitů lehce neuvěřitelně, věda má na to jiný názor. Irská pojišťovací společnost Chill Insurance si nechala vypracovat studii, jejíž výsledek ukazuje, že poslech skladeb s hodnotami přes 120 BPM představuje pro řidiče nebezpečí.

BPM znamená Beats per minute, což je zjednodušeně řečeno rychlost skladby. To je důležité třeba u cvičení, kdy rychlejší tempo působí motivačně. Ovšem za volantem to funguje trochu jinak. Základem studie bylo zjištění South China University of Technology. Písně s BPM přes 120 jsou spojeny s nebezpečnějším chováním při řízení kvůli jejich dopadu na kardiovaskulární systém a psychologii řidiče.

Mariah Carey, John Lennon a Frank Sinatra

Jednoznačně nejnebezpečnějším vánočním hitem je Frosty the Snowman od Gene Antryho, jež ve své skladbě z roku 1950 dosáhl hranice 172 BPM. A to už může pro řidiče představovat hodně stresující kulisu. Následuje obrovský hit All I want for Christmas is you od Mariah Carey. Bez něj nemůže být žádný vánoční večírek, ovšem za volantem představuje tempo 150 BPM riziko.

V první desítce jsou ještě John Lennon a Yoko Ono (Happy Xmas), Frank Sinatra (Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!) nebo Judy Garland (Have Yourself a Merry Little Christmas).

Pokud chcete před Vánocemi dorazit šťastně až do cíle, zkuste si v autě pustit třeba Paula McCartneyho (Wonderful Christmastime), WHAM (Last Christmas) nebo Band Aid (Do They Know It's Christmas). Pohybují se pod hranicí 120 BPM a rozhodně vás za volantem nerozhodí.

Zdroje informací:

Dailyrecord.co.uk: The most dangerous Christmas songs to drive to, according to new study

Chill.ie: The Most Dangerous Christmas Songs To Drive To

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články