5 šílených rad pro hospodyňky z padesátých let: Magické pilulky na stres a jak být šik 24 hodin denně

5 šílených rad pro hospodyňky z padesátých let: Magické pilulky na stres a jak být šik 24 hodin denně
Zdroj: Pixabay

V padesátých letech minulého století byla péče o domácnost považována za mimořádně důležitou. Hospodyňky začaly hltat každou radu a tipy, jenž by jim pomohly lépe zvládat každodenní, a hlavně nikdy nekončící, starost o dům, manžela a děti. A možná právě v zápalu práce jim nedošlo, že mnohdy šlo o úplné hlouposti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 08. 2021 14:00

Po druhé světové válce se od žen v domácnosti vyžadovalo, aby vařily nutričně hodnotná jídla, která zároveň vypadají na talíři opravdu skvěle. V domě nesmělo být ani snítko prachu. Totéž platilo i pro paní domácí. Její vzhled musel být atraktivní a dokonalý, a to po celý den. A děti? Ty měly být jako v bavlnce.

Popelník jako hračka

Na počátku padesátých let se v Americe rodily děti jako na běžícím páse. Některé děti byly klidné, jiné se zase svým matkám neustále motaly pod nohama a vymýšlely další a další lumpárny. Co s nimi? A jak je uhlídat třeba před rozpáleným krbem? Stačí jim dát na hraní popelník. Co je na tom má zajímat? To už vysvětleno nebylo...

Pokud má dítě problémy, je to vaše chyba

Mladá mysl je jako nepopsaný papír. Nerodí se zlá ani dobrá. Rozhodujících je prvních pět let života vašeho dítěte. Pokud se ani jednou neusměje, či bude ve svém vývoji zpomalené, anebo nedej bože podpálí sousedovu garáž, je to vaše vina. Jde o totální selhání ve výchově a rodičovských povinnostech.

Pozor na city dětí

Nejdříve byla populární tvrdá ruka, s nástupem Freudových teorií se ale přešlo k mnohem jemnějšímu modelu výchovy. Dítě mělo být považováno za rovnocenného člena domácnosti. Tvrdá kázeň již nebyla na místě. Do budoucna by jim to poškodilo charakter, „Respektujte děti, protože to jsou lidské bytosti, jenž si zaslouží respekt. Díky tomu z nich vyrostou lepší lidé,” napsal ve své knize Péče o dítě lékař Benjamin Spock.

24 hodin denně šik

V publikaci Umění být dobře oblečenou ženou z roku 1959 se objevila zajímavá rada. Ženy by měly být upravené po celý den, a to i v noci, když spí. Kupříkladu by na noční košili neměly chybět knoflíky. Ráno zase vyžaduje župan na míru, ideálně po kotníky a samozřejmě dobře uvázaný okolo pasu. Nebylo by vhodné, aby z něj vyčuhovaly dlouhé bílé nohy.

Ať to vypadá, že nic neděláte

Vaření, praní, uklízení a péče o děti... Manžel musí nabýt dojmu, že to jeho žena zvládá levou zadní. Vždyť nechodí do práce, je jenom doma. Aby hospodyňky tuto nesmyslnou iluzi udržely při životě, obrátily se na malé “pomocníčky” - barbituráty. Doporučovali je i lékaři. Prý jsou dobré na uklidnění, jako valium. Jste ve stresu? Trpíte úzkostí? Máte problémy s frigiditou? Vše vyřeší magická pilulka.

Zdroje informací: 

Cbc.ca: Crazy things we told housewives in the 1950s 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články